De Carnavalskledingnaaisters

Ook de 3de generatie helpt ….

Annemarie Kroon is moeder van twee kinderen en werkt als psycholoog. “Ik hou ervan om onder stress te werken. Daar krijg ik een kick van! Leuk om dit samen met mijn moeder te doen. Ontwerpen, stoffen zoeken en dan avonden achter de naaimachine. Ja, een hele klus, maar de beloning is groot. Met dit (vrijwilligers)werk boek ik meteen tastbaar resultaat en dan die blije stralende gezichten en dat enthousiaste publiek… Daar doen we het voor, hè mam?”

Bij Marieke Lemmen, sinds kort gepensioneerd lerares Duits, de moeder van Annemarie, staat de naaimachine bijna altijd op tafel. Maar net voor carnaval maakt de machine overuren. Dan worden er nieuwe pakjes gemaakt. “Die meiden groeien als kool.” Daarom wordt het maken van de kleding pas op het laatste moment gedaan, want: “Het moet wel allemaal perfect passen.” ‘Die meiden’ zijn de meiden van de Middelaarse Dansgarde van Carnavalsvereniging De Krölstarte. Vijf jaar geleden heeft Annemarie, samen met Linda Boetselaers en Sarah Derks uit Middelaar het initiatief genomen om de groep te starten. “We leerden ze pasjes. Ze kregen de smaak te pakken! En toen moesten er natuurlijk ook mooie showpakjes komen.”

“Die maak ik wel!” zei Annemarie. Maar ze had helemaal geen ervaring met zoiets. Lachend: “Mam ook niet, maar samen komen we er gelukkig altijd wel uit!” Ze zijn aan de slag gegaan en sindsdien gaat dat speciale naaiwerk hen steeds beter af. Trots laten ze mooie jurkjes zien. Die glimmen en glanzen en zien er pico bello uit. Ondertussen is er een tweede groep van zes kinderen bijgekomen.

“Die passen misschien in de pakjes van vijf jaar geleden?”

“Dat gaan we zien en anders maken we nieuwe!”

Geschreven in opdracht van CCMC Malden voor decembernummer 2017 Topic, regiomagazine Heumen en Mook-Middelaar

Share Button

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *