Zwemclub de Roerduikers Malden

Water is communicatie

Wat een waterpret. Wat een plezier en prettige sfeer. Niet alleen voor de zwemmers, ook voor de vrijwilligers die hen helpen en instrueren in het zwembad van Laco Sportcentrum De Veldschuur. Vrijwilligers in het water, vrijwilligers langs de badrand en vrijwilligers in de kleedkamer. En wat hebben ze mooie verhalen. Niemand uitgezonderd! “Het voelt als een grote familie,” zegt de 84-jarige Ans van Benthum, die al meer dan 20 jaar de zwemmers helpt met aan- en uitkleden en douchen. “Dat vind ik ook! “zegt de 69-jarige Gré Frowijn. “Van zwemmen blijf je fit en dit zwemmen geeft onze sporters zelfvertrouwen.” En Riet van Melis, 70 jaar, zegt: “Water is een stille kracht! Ik zou dit uur niet graag willen missen. De zwemmers ook niet! Tijdens onze vakanties kunnen ze rekenen op onze reserve instructrice Adrie van de Braak.”

Van alle kanten komen mensen met een beperking, lichamelijk en/of verstandelijk, naar zwemclub De Roerduikers. De zoon van Anjo Siemes heeft een spasme. Vanaf de kant houdt zij hem en andere zwemmers nauwlettend in de gaten. “Zie je dat? In het water voelt hij zich happy!” Anjo is fysiotherapeute en al 15 jaar vrijwilliger.
Een zwemster uit Nijmegen vertelt: “Door een auto-ongeluk mis ik mijn rechterbeen. Met zorg ben ik door vrijwilliger Harrie Valk (66 jaar) uit Malden, met een speciale lift, in en uit het bad getild. Ik voel mij hier veilig. Ik geniet in het water en schrijf er maar bij: Zwemmen verfrist lijf én geest!”
Niels wordt ook door Harrie uit het water getild. Hij woont in Wijchen en komt al sinds 2008 naar De Roerduikers. Hij lacht: “Ik kom hier graag!” En daar zwemt William uit Groesbeek. “Hee William!” We kennen elkaar van de Special Olympics 2016. Hij tennist. Daar moet je een goede conditie voor hebben. Daarom komt hij iedere zaterdag baantjes trekken, samen met zijn moeder. En daar gaat Han! Die woont ook in Groesbeek. “Kijk”, zegt Ria Limbach trots, “zie je hoe goed Han zwemt. Dat heeft hij hier geleerd. We oefenen voor zijn B-diploma. Han, laat eens zien hoe goed jij kunt zwemmen.” Weg is Han, met een flinke schoolslag. “Zie je dat stralende koppie? Daar doe ik het voor. Water is communicatie, geeft contact.” Han komt terug en spettert er lustig op los.
Ria is een bekend gezicht in het zwembad. Jarenlang was zij zweminstructrice. Samen met Angelique François uit Mook, die helaas is overleden, heeft zij dit zwemuur in Malden op de kaart gezet. “We kregen alle medewerking van de Gemeente Malden. In april 2017 bestaan we veertig jaar! Ja, dat wordt feest. Ik ben gepensioneerd ondertussen, maar heb er geen moment aan gedacht om met De Roerduikers te stoppen.”

Bij de balie, ontmoet ik ook Lianne Jacobs. Zij verzet veel werk achter De Roerduikersschermen. Enthousiast vertelt ze dat het 40-jarig jubileum groots gevierd gaat worden. En dat het de wens is van alle “Roerduikers” dat de goede samenwerking met Laco nog eens veertig jaar mag duren. “Op z’n minst. Daar gaan wij voor!”

Artikel geschreven in opdracht van Steunpunt Vrijwilligerswerk Heumen voor TOPIC Actief 2017

Share Button

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *