Taal- en cultuurcafé Heumen

Sinds 3 juni 2016 gevestigd in het Steenhuys in Malden

“Zo leuk om hier vrijwilliger te zijn! Kom maar eens kijken.” Dat doe ik! Er is koffie. Thee. Chocola. Dadels gevuld met walnoten. Het is lekker warm. De ruimte gezellig. Ik tref zeven vrijwilligers. Energieke senioren van verschillende leeftijden met een werkzaam leven achter de rug. Een communicatieadviseur, tropenarts, maatschappelijk werker, boekhouder, docent, kleuterjuf en een decorontwerper.  Mensen met pit die het allemaal leuk vinden hun talenten in te zetten om nieuwe medelanders te helpen aarden in de Heumense gemeenschap. De vrijwilligersgroep heeft net een overleg gehad. Dat hoort er ook bij. Nu nog gezellig met elkaar koffiedrinken.  De meesten van hen zijn gemiddeld een of twee keer per week, twee uur actief met de gasten.

Adri Altink is secretaris van het cultuurcafé en vertelt enthousiast. “We zijn sinds juni vorig jaar een gastvrije ontmoetingsplek voor inwoners van de gemeente Heumen en voor nieuwe medelanders. Daarmee bedoelen we asielzoekers met een verblijfsstatus. Doel van het café is het bijeenbrengen van Heumenaren en nieuwkomers vanuit een tweezijdige interesse. Het gaat dus niet alleen om hulp van ons aan immigranten, maar ook om kennismaking met elkaars cultuur, zodat we van beide zijden begrip krijgen voor de manier waarop geleefd wordt. Dat ontdekken vind ikzelf erg leuk en een verrijking van mijn leven. Daarmee is niet alleen de immigrant geholpen, maar ik ook! Zo leren we van elkaar. Iedereen mag zo binnenlopen. Jong en oud. Leuk, dat je er bent!” Lezer voel u welkom!

Dorothé Knaven uit Malden is de voorzitter. Zij werkt nog als docent op de hogeschool Nijmegen Arnhem.  Gaat dit jaar met pensioen. “Ik vind dat het mooi om in de periode na mijn werkzame leven mijn kwaliteiten en vaardigheden die ik juist tijdens mijn werk hebt ontwikkeld, te blijven benutten.”

Adri is, net als de overige leden van de vrijwilligersgroep, gepensioneerd en verzet als secretaris veel werk voor het café. Bescheiden zegt hij: “We doen het met elkaar hoor!” Lucy, Ida, Ann, Dorothé, Bertie, Jan vullen zijn verhaal aan. De een als bestuurslid de ander als ‘gewoon’ vrijwilliger. Bij allen is er de intentie om nieuwe medelanders te laten weten en voelen dat ze welkom zijn.

Habtom Berhe (36 jaar) luistert aandachtig. Habtom is geboren en getogen in Eritrea. Een land in Oost Afrika, drie keer zo groot als Nederland met een 1200 kilometer lang strand en met temperaturen oplopend tot 40 graden. Hij en zijn gezin zijn nieuwe Heumenaren. Hij woont 2,5 jaar in Heumen, begrijpt en spreekt Nederlands, maar wat is het moeilijk! Trots vertelt hij dat hij bijna klaar is met school en binnenkort aan de slag gaat als huisschilder.

Adri. “Mijn werk hier voelt niet als werken. Het contact van mens tot mens, elkaars cultuur leren kennen en de bezoekers handvatten geven om hier prettig te leven, vind ik erg boeiend. En we hebben plezier met elkaar.” De ander vrijwilligers zijn het helemaal met hem eens. Habtom ook!

Artikel geschreven in opdracht van Steunpunt Vrijwilligerswerk Heumen voor TOPIC Actief 2017

Share Button

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *