Ruim 270.000 mensen in Nederland hebben dementie…

Leven is Lef 

Heb het lef om te helpen om dementie te voorkomen

Zij wist de weg, dat kon je zien. Verende tred, heldere ogen. Ze liep hier vaak door de weg, samen met haar hond, die sprong vrij en vrolijk om haar heen. Soms met haar man. Twee energieke mensen. Flink de pas erin. Zij groette met een zwierig zwaai naar mij en naar iedereen die ze passeerde.  Jaar in jaar uit. Een vrolijke vrouw. We spraken niet veel met elkaar, soms, in de zomer, een kort praatje. Meestal bleef het bij ‘Hallo’ of ‘Lekker weer.’

Zo liep ze een aantal jaren mijn wereld in en zo liep zij er ook  weer uit…  Had zij een andere route genomen? Van lieverlee was ik haar vergeten.

Ik zag haar weer! De hond aan de lijn, stijf gearmd met haar man. Ze knikte. Lachte een beetje, liep voorzichtig.

Buurvrouw bevestigde ‘het.’ “Die vrouw is de weg kwijt.” Ik schrok ervan. “Zo’n leuke vrouw.” Buurvrouws moeder is overleden aan Alzheimer. Ironisch merkt zij op: “Ook leuke vrouwen krijgen Alzheimer.”

Ik ontmoet haar man in de buurtwinkel. Ik vraag hem of ik over haar en nog meer over hem mag schrijven voor deze rubriek. Dat mag absoluut niet!

“Uw verhaal kan andere mensen tot steun zijn,” opper ik.  Hij denkt daar anders over en zegt: “Ik wil geen speciale aandacht en zeker geen foto. Weet u, mijn vrouw was hoogopgeleid… Dementie is onterend en ontwricht ons leven. Het is zwaar, u hebt er geen idee van.”

Alzheimer kent geen rangen of standen. Vraagt niet naar opleiding. Het kan iedereen overkomen. Gooit dromen in duigen.

November is Alzheimermaand. Dan wordt ook de jaarlijkse collecte gehouden. Samen met Buurvrouw collecteer ik een ‘rondje  Plasmolen en Middelaar.’ Dat doen we al jaren.  Sommigen mensen kennen ons ondertussen. Bij anderen leggen we (weer) uit wie we zijn en wat we komen doen. Daar maken we dan een grapje  over. “U weet niet meer wie wij zijn? Dan is deze collecte juist voor u bestemd.” We lachen erom en rammelen met de bus. Het komt gelukkig bijna niet voor, dat er niet wordt gegeven. Alle beetjes helpen!

De vrolijke mevrouw leeft steeds meer in haar eigen wereld. Kan niet meer alleen wandelen. Haar man zorgt goed voor haar. Er is thuiszorg en hij heeft, omdat hij dat kan betalen, particuliere zorg ingekocht en er is burenhulp. Op die manier krijgt hij af en toe de gelegenheid om er een uurtje tussenuit te gaan. Ik zie hem weer. Vraag hoe het gaat. “Dit is bijna niet vol te houden. Voor ons allebei niet. Maar haar laten opnemen… Dat is zo heftig.”

Ruim 270.000 mensen in Nederland hebben dementie. Alzheimercollecte 2016 is van maandag 7 tot zaterdag 12 november in heel Nederland. Helpt  ook mee om de collectebussen te vullen?alzheimer-collecte

Leven is lef verschijnt 10 x per jaar. Geschreven door  Gerie van der Land, www.schrijverij-gerie.nl  in opdracht van Malderburch Welzijn Ouderen, gemeente Heumen. Ma. t/m do. 9.00 tot 15.00, vr. 9.00 tot 13.00 uur. Vragen of opmerkingen over Alzheimer. Bel dan naar (024) 357 05 70, afdeling Welzijn.

Share Button

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *