“In mijn hoofd ben ik wie ik was”

Twee kogels. Ali Majeed (34) raakt verlamd. Drie maanden na die heftige gebeurtenis verlaat Ali het ziekenhuis, anderhalf jaar later zijn geboorteland. Op eigen kracht revalideerde hij. “In de rolstoel ben ik mijn reis begonnen. Alleen.” Vanuit Irak, via Noord Turkije in een kleine rubberboot naar Griekenland. In de nacht, hoopvol en angstig koersen naar lichtjes die dichtbij lijken. “Geen reddingsvesten. Niemand kon zwemmen. Mijn rolstoel mocht niet mee van de smokkelaar. Ik had alleen mijn krukken, geen kracht in m’n benen.”

De bootvluchtelingen werden opgepakt, wekenlang op het Griekse eiland in de gevangenis gezet, vervolgens ontslagen en aan hun lot overgelaten. Ali, die in Irak een studie HBO ICT had afgerond en werkte als vertaler, reisde door naar Athene. Uiteindelijk kwam hij op Schiphol. Ook daar werd hij gearresteerd. Nog steeds is hij bevriend met de advocaat die hem hielp vrij te komen.  Ali woont, na vier jaar omzwervingen van asielzoekerscentrum naar asielzoekerscentrum, in De Bongerd in Malden. Sinds 2011 is Nederlands staatsburger en daar blij mee: “Malden is mooi, de Bongerd een rustige buurt.” Veel contacten heeft hij niet in De Bongerd. Dat vindt hij jammer. Die heeft hij wel in Sport Piazza Malden.

“In mijn hoofd ben ik wie ik was. Ik kijk niet om. Het liefst wil ik een betaalde baan. Alles wat binnen mijn mogelijkheden ligt wil ik aanpakken. Dat ik niet zonder krukken kan lopen, weerhoudt werkgevers ervan om verder met mij in gesprek te gaan.  Zolang dat zo is, wil ik mij als vrijwilliger inzetten voor mijn land Nederland en mijn directe omgeving. Ik ben dankbaar dat ik leef en mensen kan helpen.” Ali spreekt Nederlands,  Arabisch, Turks en Engels. Met plezier tolkt hij bij Vluchtelingenwerk Malden. Ook werkt hij in Repair Café Malden en doet, als dat nodig is, een boodschap voor zijn bovenbuurvrouw. “Dat is een kleine moeite.”  Een sterk karakter en doorzettingsvermogen sieren hem,  “Ik kijk vooruit.”  Ondanks zijn lichamelijke beperking geeft onbetaald werk zin, structuur en plezier in zijn leven.” En,” hij lacht: “Ik geniet ervan dat ik sinds kort kan zwemmen!”

Geschreven in opdracht van de gemeente Heumen, Steunpunt Vrijwilligerswerk, voor Bewaar Exemplaar Topic Actief 2015-2016

Share Button

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *