Leven is Lef: Welkom in het Alzheimer Café

“Ik was hier liever nooit gekomen. Maar het is voor mij onomkeerbaar, mijn vrouw heeft Alzheimer. Het is fijn om hier met andere verzorgers van mensen met dementie te praten. En er zijn ook altijd ouderenverpleegkundigen die geven antwoorden op hulpvragen. Nee, ik neem mijn vrouw hier niet mee naar toe. Dat doen de meeste mensen niet. Er wordt dan minder vrijuit gepraat. Het is een rotziekte. Ik verlies haar terwijl ze leeft. Dat is een zwaar rouwproces. En ook het dagelijks voor haar zorgen is niet altijd even gemakkelijk. De eerste keer hier komen ook niet.”Hij glimlacht en zegt:  “Leven is lef mevrouw, voor mij de eerste keer naar een Alzheimer café gaan ook.” 

Sinds 1997 zijn er in Nederland Altzheimercafés.  Begonnen met één. Nu al meer dan 200. Het zijnlaagdrempelige ontmoetingsplaatsen waar mensen met dementie, en iedereen die daarmee te maken heeft, elkaar in een ongedwongen en gemoedelijke sfeer kunnen ontmoeten. “ Samen delen. Ervaringen en emoties uitwisselen. Dat is zo belangrijkheid.” De doelstelling van het Alzheimer Café is voorlichting geven over dementie en de gevolgen er van bespreekbaar maken. “Iedere keer staat er een onderwerp centraal. Er wordt meestal gestart met een inleiding door een deskundige. We hebben blokjes van een half uur. In de pauze is er gelegenheid om bij te praten, maar er kan ook een afspraak gemaakt worden met een van de (ervarings-) deskundigen. Er is ook tijd om vragen te stellen en met elkaar in gesprek te gaan.”

Iedereen die meer wil weten over dementie kan in het Alzheimer Café terecht. Of het nu iemand is die onlangs heeft gehoord dat hij/zij aan de ziekte van Alzheimer lijdt, iemand die zorgt voor een familielid met dementie of iemand die beroepshalve met dementie te maken heeft. U hoeft zich niet aan- of af te melden. De koffie staat voor u klaar! Welkom. 

Er zijn twee Alzheimercafés in deze regio waar u iedere maand, met uitzondering van de maanden juli en augustus, naar toe kunt.In Boxmeer, in de Weyer, elke 2de maandagavond van de maand.In Nijmegen in Grand Café De Borger elke dinsdagavond van de maand.Vragen over dementie kunt u dag en nacht stellen via de Alzheimertelefoon. 0800-5088

www.alzheimer-nederland.nl  

Leven is lef verschijnt 1x per maand in Regiodiek en Groesbeeks Weekblad en wordt geschreven in opdracht van:

  • Malderburch Welzijn ouderen gemeente Heumen, ma. t/m do. 9.00 tot 15.00, vr. 9.00 tot 13.00 uur (024) 357 05 70
  • Pantein Maasstaete Mook, donderdag 8.30 –14.30 uur (024) 6963733 

Op genoemde tijden beantwoorden zij graag uw vragen. Ook uw vragen over het Alzheimer Café.

Tekst: Gerie van der Land-Zijderveld, www.schrijverj-gerie.nl Plasmolen

Share Button

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *