Leven is Lef – Pluk de dag en fiets je fit!

“Een driewieler!? Welnee kind. Je denkt toch niet, dat ik dáárop ga fietsen!”                         De gewone fiets werd ingeruild voor een fiets met een lage instap. Maar ook daarmee ging fietsen niet meer gemakkelijk en vanzelfsprekend. Alles wat eerst ging zonder nadenken, werd ‘een project.’ Opstappen, afstappen, remmen. Mijn moeder viel. Na haar herstel besloot ze om niet meer te fietsen.

“Waarom geen driewieler, moeder? Ze zijn er ook met elektrische ondersteuning.”

“Nou, …” We merkten dat ze zich daarvoor schaamde. Niet meer fietsen maakte haar wereld kleiner. Daardoor werd ze meer afhankelijk van mantelzorg en beweegt ze minder.

“Neejj, niet met m’n naam in de krant,” zegt meneer XX uit Groesbeek. Hij vertelt dat autorijden goed gaat, maar dat zijn zekerheid op de fiets afneemt.  Ook hij heeft problemen met op- en afstappen en is bang om te vallen. Ik vraag hem waarom hij niet kiest voor een driewieler. “Een dríe-wieler? Hoe verzin je het!”  Hij stapelt argumenten. “Waar moet ik dan parkeren? Hoe steek ik over op de Nieuwe weg?” Maar als we er wat langer over doorpraten, ziet hij de veiligheid en voordelen en zegt: “Ik zal het er toch eens met de kinderen over hebben.”

“Lang leve mijn driewieler”

Sinds kort ken ik Toon. Ondanks verdrietige gebeurtenissen in zijn leven blijft hij optimistisch en plannen maken. Hij is 75 jaar. Toon fietst op zijn driewieler door Malden. Hij woont sinds kort in appartementencomplex Hubertus Hof. Jarenlang heeft hij op Curaçao gewoond. Daar was hij een Bekende Nederlander, had zijn eigen televisieprogramma, componeerde een boek over sport & bewegen en fietsen stond dagelijks op zijn menu.  Hij deed zelfs mee aan wielerwedstrijden. Een nare spierziekte noodzaakte hem zijn leven te herschikken en terug te keren naar Nederland. Lachend zegt hij: “Lang leve Malden en mijn driewieler. Eerlijkheid gebiedt mij te zeggen, dat ik ook over een drempel moest stappen. Maar wat ben ik blij, dat ik dat heb gedaan! Mijn driewieler e-bike biedt mij veiligheid, vrijheid en plezier en maakt mijn wereld groter en mijn leven leuker. Door er met de fiets op uit te gaan, ontmoet ik mensen. Ik kan het iedereen aanraden. Mobiliteit is belangrijk. Bovendien, fietsen ontlast de knieën en de heupen, helpt mee om overgewicht te bestrijden en is goed voor je brein. Mijn advies is: Heb het lef om op een driewieler te stappen voordat je onzeker wordt op een gewone fiets. Let goed op in het verkeer en pluk de dag. Fiets je fit!”

Hebt u ook het lef een driewieler aan te schaffen als dat nodig is?

Een driewieler voor volwassenen lijkt een soort van taboe? Bij Toon ondertussen niet meer. Hij heeft niet alleen het lef om op een driewieler te fietsen, hij schrijft ook over wat hij onderweg tijdens zijn dagelijkse fietstochtjes tegenkomt en meemaakt. Zijn belevenissen zijn te lezen op Facebook. Even kijken? Tik in: Toon fietst door Malden. Hopelijk inspireert hij u ook?

Leven is lef verschijnt 10 x per jaar. Geschreven door  Gerie van der Land, www.schrijverij-gerie.nl  in opdracht van Malderburch Welzijn Ouderen, gemeente Heumen. Ma. t/m do. 9.00 tot 15.00, vr. 9.00 tot 13.00 uur. Vragen over de driewieler?  Bel dan naar (024) 357 05 70.

Share Button

1 thought on “Leven is Lef – Pluk de dag en fiets je fit!

 1. Bericht in de mail:

  Geachte mevrouw,
  In de weekkrant ‘heumen’ van 03 08 16 heb ik een artikel gelezen van een zekere Toon Hoogstraten die een driewieler heeft aangeschaft waar hij veel plezier van beleefd.
  Hier omtrent wilde Ik graag mijn belevenis van mijn vrouw en mij aan u vertellen .
  Het was niet de schroom die wij moest overwinnen daar we hoogbejaard zijn (bijna 80 en 82) maar was het meer het wennen aan dit soort fiets daar wij bijziend zijn en enigszins gehoorgestoord.
  Het was voor ons niet gemakkelijk daardoor om er aan te wennen maar hebben eerst diverse driewielers uitgeprobeerd en er tenslotte toch geslaagd met een heel bijzondere driewieler die ik even onder u aandacht wil brengen. Deze driewieler heeft namelijk een automatische startknop zodat men traploos kan starten,
  heeft een achteruitversnelling,
  heeft een klein voorwiel en daardoor vooraan een goed uitzicht bij smalle doorgangen,
  het is mogelijk er haaks mee te keren.
  Voor mij zelf vond ik het nog niet nodig maar ik raakte zo enthousiast dat ik er toen ook een voor mij zelf heb aangeschaft.
  Wij fietsen er heel veel mee en met name de dertig kilometer afstanden en alle trainingsafstanden van de Nijmeegse Vierdaagse , welke vierdaagse wij 15 maal hebben deelgenomen. Hartelijk dank dat dit artikel mede door u onder de aandacht gebracht is en vriendelijk groetend,
  G.M.J.Remmers zilverbergweg 12 6611 BD Overasselt
  E-mail: reymbert@caiway.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *