Leven is lef – Lang leve het internetcafé

 “Wéét jij niet hóe dat moet?”  Vlugge twaalfjarige vingers tikken en klikken op mijn telefoon. “Kijk, dat moet je zo doen!” Ze doet het nog eens voor. En nog eens. Grinnikt olijk: “Jij bent een digibeet.”

Oeps! Op internet opgezocht welke definitie er wordt gegeven van het woord digibeet.“Met digibeet wordt iemand bedoeld die niet veel van computers weet. En ook niet van de smartphone en tablet.” Dan ben ik dat dus, digibeet, want ik weet er wel wat van af, maar niet veel. Hoe is dat bij u? Ondertussen kan ik wel appen en een foto maken met de telefoon en ben ik actief op Facebook en Twitter. Maar de precieze ins en outs… Die weet Bram Boekestein uit Malden wel! En als hij het niet weet, dat zoekt hij net zolang tot hij het wel weet. Bram is 64 jaar, getrouwd, vader van 2 kinderen en opa van 3 kleinkinderen. Hij heeft gewerkt als wetenschappelijk medewerker/leidinggevende in Nijmegen en in Wageningen en geniet van de mogelijkheden die de VUT hem geeft. Hij houdt van reizen en is ook een actief lid van KBO Malden. KBO Malden behartigt algemene en individuele belangen van mensen boven de 50 en biedt de leden tal van leuke en interessante activiteiten. Bijvoorbeeld het internetcafé.

“KBO? Bram, dat is toch voor oudere mensen? Beetje saai?”

“Welnee. KBO Malden is springlevend! Helemaal niet saai!” Lachend zegt hij: “Ouder ben je eerder dan je denkt, hoor. En dan is het in de steeds toenemende participatiemaatschappij belangrijk dat je een groot netwerk hebt. KBO Malden biedt dat. Ja, voor mij voegt mijn KBO-lidmaatschap en mijn vrijwilligerswerk in het internetcafé iets toe aan mijn leven. Ik vind het leuk om mijn kennis te delen en anderen te helpen hun weg te vinden op internet en alles wat daarmee samenhangt. Samen kom je verder!”

Samen met Heleen van Hal en John Molenaar runt Bram dat ‘café.’  Met uitzondering van de schoolvakanties is het internetcafé iedere vrijdagmiddag van 2 tot vier geopend.Bram, Johan en Heleen, bieden maatwerk, zoeken samen met de gast naar een oplossing.

“Wie er zoal komen? Mannen en vrouwen van alle leeftijden boven de vijftig. Onze oudste bezoeker, is helaas overleden, was 92. Sommige vragen hoe een spelletje werkt, andere mensen willen weten hoe ze moeten mailen, bankieren of inloggen op een bepaalde site. Of hoe ze moeten appen of een filmpje versturen of hoe iets werkt op de tablet of de telefoon. Er zijn mensen die iedere week komen en steeds weer iets bijleren. Anderen komen met een specifiek probleem. Instanties dwingen je om te kunnen internetten. Nooit te oud om te leren!”

Het internetcafé in Heumen bestaat al meer dan 10 jaar. Vanaf 2 september  is het weer geopend. Ruimte en apparatuur is beschikbaar gesteld door Malderburch. Hebt u het lef om ernaartoe te gaan? Er zijn geen kosten aan verbonden. U vindt het café op de derde verdieping. Mannen en vrouwen vanaf 50 jaar, ook niet KBO-leden, zijn van harte welkom!

Leven is lef verschijnt 10 x per jaar.

Geschreven door  Gerie van der Land, www.schrijverij-gerie.nl  in opdracht van Malderburch Welzijn Ouderen, gemeente Heumen. Ma. t/m do. 9.00 tot 15.00, vr. 9.00 tot 13.00 uur. Vragen over het internetcafé? Bel dan naar (024) 357 05 70

Share Button

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *