Leven is Lef: Dag Annet

LEVEN IS LEF

Gerie van der Land-Zijderveld ontmoet

ANNET KOOIJMANS UIT GROESBEEK

Hobby – Ik kan beter schrijven dan praten,” zegt Annet als ik haar bel om een afspraak te maken. “En zingen!” Met veel liefde en plezier zingt ze bij dameskoor Cantantes in Mook. “Mag ik daar meteen reclame voor maken? 14 december (2014) om 14.00 uur treden we op tijdens de Sfeermarkt bij Wim Voet in Mook en kerstavond zingen we om 21.30 uur in de protestantse kerk in Groesbeek. Dat zijn twee mooie optredens. Daar kijk ik naar uit!” 

Prachtig Groesbeek –  Annet heeft me uitgelegd waar ik moet zijn: “De Wylerbaan op, achteraan, voor de bocht, naar Links…” Wauww! Wat een schitterend gebied. Waldgraaf. Pieterpadroute. Af en toe een boerderij, schapen en koeien in de wei. Idyllisch gebied waar hard gewerkt wordt door de boeren die er wonen.“Doorrijden tot achteraan. Dan Links. We hebben een vlag voor het huis.” Vanaf de weg een lange oprijlaan naar de woning. Ze wacht me buiten op. “Annet! Hallo. Hier houdt de wereld op! … Maar wát móói…” Ze lacht een beetje: “Ja, er is lef voor nodig om hier te wonen. Maar we genieten van de rust en de ruimte. Als het flink heeft gesneeuwd,  vragen we de buren om hulp. Ze komen dan met de tractor en maken de weg vrij. We hebben hier een fantastische leefgemeenschap. We delen lief en leed. De meesten hebben ondertussen de leeftijd van de doelgroep waarvoor ik 16 jaar (!) de rubriek Leven is lef heb geschreven. Ik zelf ook! Thee? ” Rondom het huis lopen katten, In de tuin scharrelen kippen en Paard en Pony hebben alle ruimte. Verderop de geiten. “Dat zijn de meest verwende geiten van Nederland, die voeren we bij met kippenvoer. Dat vinden ze lekker!”

Mooie herinneringen – Annet Kooijmans, 58 jaar, is in haar leven maar liefst 27 keer van woonplek veranderd. Woont sinds 12 jaar met haar man Frans van der Molen op de Waldgraaf. Moeder van twee zonen en oma van een kleinkind. Een dag in de week past ze op. “Ge-wél-dig!” Alle andere dagen van de week is ze docente Nederlands. Schrijven is haar lust en haar leven. En toch gaat ze stoppen met schrijven voor de rubriek Leven isLef. “Ja, daar is lef voor nodig. Ik ga stoppen met iets wat ik graag doe! Het contact met de redactieraad Leven is lef is leuk en ik heb meer dan 170 bijzondere mensen ontmoet met fantastische verhalen. Sommigen daarvan vergeet ik nooit meer. Ik ontmoette een echtpaar dat 60 jaar was getrouwd. Ik vroeg hen naar het geheim van hun liefde. ‘Liefhebben, dat is luisteren. Écht luisteren,’ zeiden ze. Liefde intrigeert me. Oprechte liefde vind ik bijzonder. Met plezier ben ik buitengewoon trouwambtenaar van de burgerlijke stand in Groesbeek. Die zin geef ik graag aan een bruidspaar mee: ‘Écht luisteren.’ Niet opgeven…  Ik heb moeite met echtscheiding. Soms denk ik: ‘Kom op zeg! Doe wat meer moeite. Heb lef om door te gaan!’ Frans en ik zijn ruim 43 jaar samen. Dat bevalt nog steeds goed. Natuurlijk mopperen we soms. We hebben het goed en ik vind het heerlijk om samen herinneringen op te halen. Ja,” ze lacht breeduit, “aan Leven is Lef bewaar ik ook mooie herinneringen.”  Ze zwaait me uit.

“Dag Annet, bedankt! Voor 16 jaar Leven is Lef!”

Met plezier neem ik de pen van haar over.

Share Button

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *