Alzheimercafé – Heb het lef om te gaan!

Leven is Lef 

Staat op de site van Alzheimer Nederland. Nogal heftig. 1:3 vrouwen. 1:5 mannen… Opgelucht lachend zegt de mevrouw die ik aanspreek: “Ik ben hier niet de enige!” Het 1ste  Alzheimercafé Heumen Mook en Middelaar op 5 oktober bij Van der Valk Molenhoek telt maar liefst 155 bezoekers.

Onder lotgenoten. Maar toch vindt deze mevrouw het niet gemakkelijk om over de Alzheimer van haar man te praten. En ze wil zeker niet met naam en foto in de krant. “Te confronterend. Ook voor mijn man. Iedere dag kijkt hij in de krant. Nee, hij is niet hier, te veel prikkels.”

Van lieverlee veranderde hun leven. “Er kwamen verwijten over en weer. Soms kregen we zelfs ruzie. Dat waren wij niet gewend. ‘k Snapte er niets van. Aan Alzheimer dacht ik niet, dat kwam veel later. We balanceerde jarenlang tussen verdrietig en boos. Wij noemden het onze midlifecrisis. Wensten allebei dat het over zou gaan. Meer en meer veranderde onze relatie en raakte ik hem kwijt; Ik ging hem beschermen en afschermen.  ‘Mam zeur niet zo’ zeiden de kinderen als ik probeerde mijn zorg met hen te delen. Als de kinderen thuiskwamen leek hij topfit, hij is een kei in verbloemen. Met elkaar lachten we dan de donkere wolk weg en proosten op het goede leven.  ‘Zie je wel mam, Pap mankeert niks!’

‘Doe niet zo somber,’ zei m’n zus en m’n vriendin en de buurvrouw. Ook de huisarts liet zich om de tuin leiden. Uiteindelijk, na jaren, kregen we definitief te horen wat we al wisten en bang voor waren. Soms zegt hij: “Wat erg voor jou, mijn leven.”

Ook Joey (26) en zijn moeder Marian Groenen (61 jaar) uit Overasselt vinden het prettig dat het café druk bezet is. Afgelopen maart kwam de prognose. “Moeilijk te accepteren,” zegt Joey.

De familie Groenen heeft ervoor gekozen om open te zijn over de Alzheimer van hun man en vader. “Dat onze woonomgeving het weet geeft een soort van rust. Stel dat hij een keer in een winkel vergeet om af te rekenen, dan weten ze waar het door komt en hij niets kwaad in de zin heeft. Of als hij de weg niet weet…” De man van Marian was 50 toen de onrust in hun leven begon. De prognose kwam 7 Jaar later. “De huisarts noemde het een burn-out.” Ze zijn blij dat ze het Alzheimercafé hebben bezocht. “Ja de volgende maand komen we weer!”

Leven is lef verschijnt in opdracht van Malderburch Welzijn Ouderen, gemeente Heumen. Vragen over Alzheimer? Bel naar 024 – 357 05 70.

Share Button

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *