Meer kennismaken met Chioma Verstraaten-Uche uit Groesbeek die is geboren in Nigeria

  Chioma Verstraaten-Uche

Nigeria

Prachtig land in westelijk Afrika. Tropisch klimaat, ruim 850 kilometer kustlijn en een schitterend en gevarieerd landschap. Mangrovebossen, tropische regenwouden, savanne, grassteppe, bergebieden en heuvels. Dieren die wij hier kennen uit boeken, via tv, internet en dierentuin lopen daar vrij rond: Gazellen, antilopen, leeuwen, olifanten, giraffes, buffels, zebra’s nijlpaarden en apen. De paradijsbloem met zijn prachtige vorm en kleuren groeit op sommige plaatsen langs de kant van de weg. Het land is groot. Nederland past er 27 (!) x in. En er wonen miljoenen mensen. Telling 2016: 186.053.386.

Nigeria telt meer dan 250 verschillende etnische groepen. De belangrijkste stammen strijden nogal eens om de macht, wat van tijd tot tijd tot geweldsuitbarstingen leidt. Daarbij komen spanningen vanwege religieuze verschillen: Haussa bijvoorbeeld zijn overwegend moslim, terwijl Igbo overwegend christen zijn. In dat land, hier hemelsbreed circa 4797 km vandaan werd op 14 augustus 1984 Chioma Uche geboren en een jaar of twaalf getogen. Het gezin Uche is Igbo en spreekt die taal. Engels werd geleerd op de basisschool. Op zondag ging de familie naar de (Anglicaanse) kerk.  Het gezin bestaat uit vader en moeder en 7 kinderen. Chioma heeft 4 zussen en 2 broers die nu op verschillende plaatsen in de wereld wonen. O.a. in Maleisië, Mozambique, Oekraïne en Kameroen en haar jongste broer studeert aan de universiteit van Nigeria. Na hun lagereschooltijd gingen de kinderen naar buurland Kameroen om vervolgonderwijs te volgen. Daar leerden zij ook Frans spreken en schrijven.

“We woonden tijdens de opleiding bij familie en vrienden van mijn ouders. Nee, dat was niet vervelend. Leuk juist.” Na haar opleiding is Chioma in Kameroen gebleven en heeft van 2006 tot 2013 gewerkt als lerares op een basisschool.

Kameroen

Op internet lees ik dat de oppervlakte van Kameroen elf keer zo groot is als Nederland  en dat Kameroen in vergelijking met andere Afrikaanse landen het niet slecht doet op het vlak van onderwijs. In 2010 kon 78,3% van de jongens en 64,8% van de meisjes van 15 jaar en ouder lezen en schrijven. Daar heeft Chioma haar steentje aan  bijgedragen! In Nederland slaagde zij met goede cijfers voor de inburgeringscursus.  “Maar Nederlands vond ik écht moeilijk om te leren spreken en schrijven. Ik leer nog steeds bij.”

We drinken een kop thee in lunchroom De Kroon in de Dorpsstraat. Regen tikt tegen de ramen. “Twee bijzondere landen met iedere dag de zon, en dan woon je nu in Groesbeek”…

“Ja, soms is het koud en nat hier, dat vind ik niet erg. De jaargetijden zijn mooi en Groesbeek is fijn om te wonen.”

Voor de liefde is zij naar Nederland gekomen.  Andy Verstraaten, haar man ontmoette zij in 2010 in Kameroen. Hij was daar, samen met zijn ouders en een kennis op vakantie bij zijn broer, die met zijn Ghanese vrouw, daar woont. “Lieve mensen allemaal.”

En toen werd je verliefd?  Chioma lacht breeduit. “Ja! Ik was blij dat Andy en ik verliefd werden. Heel blij!”

2 x feest!

Van het een kwam het ander.  In mei 2013 zijn ze in Kameroen voor de wet getrouwd en in september 2013 is hun huwelijk in Nederland bevestigd door pastoor Van Gestel in de katholieke kerk in het dorp.

Na afloop was er feest in De Linde met familie en vrienden met een mooie en lekkere bruidstaart. “Ja, dat was mooi.” Chioma heeft het goed naar haar zin in Groesbeek. Ook kerkelijk. Ondanks dat zij hun huwelijk bevestigden in de katholieke kerk voelde zij zich na enige tijd, door persoonlijke contacten met verschillende kerk- en dorpsgenoten, meer thuis in de gemeenschap van de protestantse kerk.

“Nee, geen heimwee, mijn man en mijn zonen zijn hier, maar ik mis mijn ouders en speciaal mijn dochter Amaka. Amaka is tien jaar en wordt door mijn vader en moeder opgevoed. Dat komt goed, maar het liefst heb ik haar ook hier bij ons. Gelukkig is er Skype en WhatsApp en Facebook. Zo blijf ik met haar en met andere familie in contact. En we gaan regelmatig naar Kameroen met vakantie. Andy en ik vertrouwen erop dat het gaat lukken dat zij hier bij ons mag komen wonen. Ik bid en praat met God. Elke avond en elke ochtend. Mijn geloof in God geeft mij steun. En ik zing graag! Iedere dag!”

Chioma zingt graag gospels. Zo nu en dan ook solo tijdens een dienst in de kerk. Ondertussen is ze moeder van drie kinderen, want Chioma en haar man zijn de trotse ouders geworden van twee zonen. “Nando is ruim drie jaar en Bryan is alweer bijna twee jaar.” Naast dat zij voor haar gezin zorgt, zorgt zij er ook voor dat het kantoor van Van Kesteren in Groesbeek schoon en netjes blijft. En in deze zomer is zij als vakantiehulp bij VERIAN in de thuiszorg aan de slag gegaan. “Als de kinderen groter zijn, dan ga ik weer een opleiding volgen. En wie weet is deze vakantiebaan wel een mooie opstap naar vast werk bij VERIAN.“ Haar ogen stralen als ze zegt: “Ja, dat zou ik graag willen.”

Fijn dat je je thuis voelt in Groesbeek Chioma. We wensen jou en je gezin alle goeds!

Artikel geschreven voor kerkblad TOV Mirjam van de  protestantse kerk Groesbeek.http://www.pkn-groesbeek.nl

Share Button

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *