Leven is lef – 40 dagen zonder alcohol

LEVEN IS LEF 40 DAGEN ZONDER ALCOHOL

 “Wie zichzelf overwint is sterker dan hij die een stad inneemt” De vastentijd, of de veertigdagentijd, de periode voor Pasen, is voor gelovigen een tijd van inkeer, bezinning en gebed. Ook niet gelovigen gebruiken de 40 dagen voor bijzondere acties. In de gemeenten Heumen en Mook Middelaar start 5 maart de actie: ‘40 dagen zonder alcohol.’ De actie loopt van 5 maart tot 19 april en iedereen mag meedoen! 40 dagen zonder alcohol? Hebt u het lef om aan die actie mee te doen? En ik? Zou ik het kunnen, dat glaasje,’s middags om vijf uur, laten staan?  Graag laat ik me inspireren door twee mensen uit Malden die vorig jaar hebben meegedaan: Henk Kuik, 61 jaar en An Barten, 72 jaar. Levenslustige mensen. Ze omarmen het leven en houden van een lekker glaasje met alcohol. We ontmoeten elkaar in Henk’s gezellige muziekcafé de Muse in Malden. Maar liefst 6 biertaps op een rij. Dat is de kat op het spek binden. Henk serveert thee en vertelt: “Zo rond een uur of vijf een borreltje, even een opkikkertje, het sluipt er zo gemakkelijk in. Het wordt een gewoonte en ik kan het hier natuurlijk ook gemakkelijk pakken. Doordat ik vorig jaar een programma over de actie bij Unique FM, de lokale omroep van Heumen,  presenteerde, werd ik me bewust van m’n alcoholgebruik. Ja, dat waren meer dan twee glaasjes op een dag, maar ik vond het zelf nogal meevallen. Onderzoek heeft aangetoond, dat te veel alcohol schadelijk is voor onze gezondheid, maar ik meende, net als zoveel andere mensen, dat meer dan twee glazen op mijn gezondheid geen grip had. De knop ging om: Ik wilde mezelf laten zien dat ík bepaal hoeveel alcohol ik drink en niet de alcohol. Dat is gelukt!” Lachend memoreert hij een spreuk uit de Bijbel die zijn vader hem vroeger voorhield: ‘Wie zichzelf overwint is sterker dan hij die een stad inneemt.’ “Door het meedoen aan de actie is het me gelukt om mijn drinkpatroon te veranderen en bewuster met alcohol om te gaan. Dit jaar ga ik weer meedoen.” “Ik ook!” Zegt An. “De actie van vorig jaar heeft ook mijn alcoholgewoonten veranderd. Niet dat ik zoveel dronk, maar wel vier glaasjes op een dag. Niet overdreven, dacht ik zelf. Ja, die twee glaasjes om vijf uur dat vind ik ook zo gezellig. En dan ’s avonds nog twee. Vorig jaar werd mij verteld, dat als je iedere dag 4 glazen alcohol drinkt, je verslaafd bent. Daar schrok ik van. Dat wilde ik niet.” Beiden zijn het erover eens: Als je matig of geen alcohol drinkt heb je een frisser hoofd, slaap je beter, ben je fitter en actiever en je geniet er meer van als je wel een glaasje met alcohol drinkt. Je werkt met minder aan meer! Aan een betere gezondheid.  “En het  is goed voor de lijn,” grapt Henk, “vorig jaar ruim 4 kilo afgevallen, dat wil ik wel weer.” Proost! Op een gezond leven. Doet u mee? Meldt u zich aan? Dan kan via de site 40dagenzonderalcohol2014@gmail.com

Proeverij Alcohol vrij! WOENDAG 5 MAART VAN 16.00 – 1900 uur Henk, An, Pleun en Miriam zijn er bij. En u? En jij?

“Het wordt er niet ongezelliger op, als je geen of matig alcohol drinkt,” zegt Henk Kuik.“ “Er zijn genoeg andere lekkere drankjes. Ik schenk ze ook in De Muse. Een Palmpje zonder alcohol, is een lekker biertje en bij Plus verkopen ze een alcoholvrije witte wijn die dicht bij de smaak van een Cabernet Sauvignon komt. Die staat hier ook op de kaart.” An Barten vult aan: “Wat ook een lekker drankje is, is een Crodino met veel ijs en citroen. Dat drink ik dan uit een mooi glas.” En wat drinken jonge mensen graag? Pleun Schoenmakers uit Plasmolen is 16 jaar, mocht de ene dag nog wel een wijntje drinken en de andere dag niet. Pleun drinkt net zo lief een glas sinas, maar ze is erg benieuwd naar de drankjes die 5 maart in het winkelcentrum van Malden worden geschonken, want:  “Alleen sinas of spa is soms wel een beetje saai”. Haar moeder Miriam, 45 jaar, drinkt iedere dag een wijntje voor het slapen gaan. “Ja, dat is een gezellige gewoonte geworden. Maar nu je het zegt, ’t kan eigenlijk net zo goed een lekker glaasje zonder alcohol zijn. Ik laat me ook graag verrassen op 5 maart.”

  • Alle lezers van Regiodiek en Groesbeeks Weekblad nodigen wij van harte uit om te komen proeven en praten. Gezellig! Feestelijke drankjes, lekkere hapjes. Oud en jong, breng je vrienden en de buren maar mee. Welkom! Meer informatie op facebook: 40dagenzonder alcohol2014.
  • Woensdagmiddag 5 maart is het een beetje feest in De Koepel van winkelcentrum Malden. Dan gaat, in samenwerking met PLUS Verbeeten en visspecialist Theo Tax, de actie: ‘40 dagen zonder alcohol’ van start met een alcoholvrije proeverij.
  • PROEVERIJ ALCHOLVRIJ

 

Share Button

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *