40 dagen zonder alcohol

Veertig dagen zonder alcohol

Wethouders gaan de uitdaging aan!

Karin Peters, gemeente Mook en Middelaar: “Natuurlijk doe ik mee!”

Ellen de Swart, gemeente Heumen: “Ja! Ik ook! En jij? Durf jij het aan?”

40 dagen zonder alcohol? Met schaamrood op de kaken vertel ik: “Vorig jaar ben ik afgehaakt.”

En u lezer, is het u gelukt? In de brochure lees ik: ‘Alcoholgebruik wordt vaak, bij jong en oud, een gewoonte.’ Herkent u dat ook?… Gezellig, rond vijf uur, avondeten wordt voorbereid, wijntje erbij. Dan bij het eten nog een glaasje en voor je het weet is de fles leeg. Een wit wijntje tussen de middag als u luncht met een vriendin? “Wat doen we? Nemen we er nog één?” Pilsjes drinken na een paar uur vrijwilligerswerk bij de voetbalclub? Na een vergadering? Voor het naar bed gaan een slaapmutsje? Ieder weekend drinken in de sportkantine of bij het uitgaan?

Onderzoek wijst uit: In gemeentes waar meer senioren wonen is alcoholgebruik hoger. Oeps! Dat is schrikken! Ik woon in zo’n gemeente, nog erger: Ik bén zo’n senior.

“Ik ben vorig jaar ook afgehaakt,” zegt Ellen de Swart. “Daar ben ik niet trots op, maar ik vond, dat er toen zoveel gezellige en zakelijke excuses waren… ‘k Vond het confronterend dat ik niet kon/wilde volhouden. In 2013 heb ik wél volgehouden. Dat is me toen goed bevallen. Dit jaar wil ik dat weer doen! Naast dat het goed is voor m’n gezondheid en m’n conditie is het ook goed voor de lijn! En het is een goed voorbeeld voor mijn twee zonen.”

“Natuurlijk gaat het lukken,” zegt Karin Peters. “ Kom op! Een uitdaging! Gaan we alle drie meedoen? Het wordt er echt niet ongezelliger op, als je geen of matig alcohol drinkt. Ik drink matig. Dagen achter elkaar niet. Maar ik kan me ook verheugen op een avondje ‘uit’ en lekkere mixdrankjes met alcohol drinken. Ja, dat zijn er dan meer dan twee. Dus ook voor mij wordt het niet gemakkelijk. Maar ik wil er voor gaan!” We kennen alle drie de smoezen om wel te drinken. U vast ook?

Ellen en Karin dagen mensen die alcohol drinken uit om ook mee te doen aan de actie.”Deze actie is voor iedereen goed! Maakt bewust van alcoholgedrag en zet aan tot nadenken over je eigen alcoholgebruik.” Ze weten uit ervaring: “Als je matig of geen alcohol drinkt heb je een frisser hoofd, slaap je beter, ben je fitter en actiever en geniet je er meer van als je wel een glaasje drinkt.” Aangetoond is dat te veel alcohol schadelijk is voor lichaam en geest. Voor jongeren is het alcoholgebruik van ouders, opa’s en oma’s, andere familie, buren, docenten, leiders van sportverenigingen en besturen een voorbeeld. Goed voorbeeld doet goed volgen. Veertig dagen zonder alcohol. Durft u het aan? We starten op 18 februari. Meer informatie en aanmelden op www.40dagenzonderalcohol.com Doet u ook mee? 

Tekst: www.schrijverij-gerie.nl   

 

 

Share Button

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *