Vlinderwei Plasmolen

Idylle

“Wauw, wat een mooi uitzicht!”

Vanuit de woonkamer een prachtige uitkijk over de achtertuin richting de Maas. Bernadette: “Wij wisten meteen: Hier willen wij wonen!”

Middelaar. Dorp aan de rivier. De gemeenschap is hecht. Nieuwkomers hebben meestal een tijdje nodig om te aarden. Eric Jansen (48) en Bernadette van Noort (52) wonen er drie jaar, in het voormalige kantoor van de Rabobank. “Wij hebben het hier goed!” Zij weten zich omringd door aardige dorpsgenoten.  “Dit is zo’n prachtige plek, de Maas, de natuur. Schitterend. De ondergaande zon. Die fantastische kleuren. Onze tuin.”

In de zomer is hun voortuin in de Dorpsstraat een grote bloemenzee. Een walhalla voor allerlei soorten vlinders en insecten. Voor de aanleg daarvan was vakantieland Spanje hun inspiratiebron. Zij vinden het vooral belangrijk, dat de natuur zich thuis voelt in hun tuin. En dat gebeurt! “Leven en laten leven. Wel gestructureerd.” Maar als hun met zorg geplante groenteplanten in de achtertuin soms worden opgevreten, “dan is dat maar zo.” Hun tuin is een thuis voor de steenmarter, eekhoorns, egels en muizen in allerlei soorten. Vogels komen af op de zaden die de struiken geven, de steenuil komt graag buurten en vlinders ook! Hommels en bijen vliegen af en aan. ”Wij kunnen daar zo van genieten.”

Tuinieren is hun lust en hun leven. Beiden voelen zich verbonden met de natuur. Eric is ecoloog en de natuur is Bernadettes grote hobby. 25 jaar geleden bracht de natuur hen samen. “Tijdens een slootopschoondag.” Hoe romantisch wil je het hebben! En nog raken zij niet uitgepraat over alles wat de natuur biedt. Allebei weten ze veel van bloemen, planten en dieren. Niet zomaar een beetje. Het is hun beider hobby om er een studie van te maken. Bernadette weet veel van vlinders en Eric van welke plant er nodig is om vlinders, vogels en insecten te lokken. Die optelsom inspireerde Bernadette om het initiatief te nemen tot de aanleg van een vlinderwei. “Bestemd voor vlinders, bijen en mensen.”  In overleg met de gemeente Mook en Middelaar vond ze daarvoor een stuk grond van 130 lang en 25 meter breed aan de Broekweg in Plasmolen. Natuurlijk deed Eric meteen met haar mee! En ook een aantal andere vrijwilligers uit Middelaar en Plasmolen. “In 2015 zijn we met de aanleg begonnen en het wordt al wat! Afgelopen zomer heb ik al meer dan 20 soorten vlinders geteld. In het najaar hebben we hard gewerkt om de wei klaar te maken voor de komende zomer. We hebben bramen, berken en wilgenopslag verwijderd, een deel gemaaid, een deel gefreesd en balen maaisel in Groesbeek opgehaald en op de wei uitgerold. En nu maar hopen dat er in de lente veel moois opkomt.” Bijna dagelijks neemt Bernadette een kijkje in de tuin en dat mag iedereen doen! Haar ogen glanzen als ze erover vertelt. “Vlinders en insecten maken je omgeving compleet en mooier. Van vlinders word je blij!” Als er mensen zijn die Bernadette en Eric willen helpen met het onderhoud: “Graag!”

Geschreven in opdracht van Craanen Communicatie Malden voor lentenummer 2016, regiomagazine Topic Heumen en Mook en Middelaar.

Share Button

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *