Paul en Wilma van Lent: “Wij doen ons werk met liefde en plezier”

Ondernemersstel  

VITA neemt elke editie een kijkje in de keuken van een bijzonder ondernemersstel. Gerie van der Land-Zijderveld ging weer voor ons op pad. Deze keer ontmoette zij Paul en Wilma van Lent, van tuincentrum De Kroon flowers uit Milsbeek. 

Voor de deur de vrolijk roze bloemenbus. Een schitterend visitekaartje! De Kroon flowers heeft een ruim parkeerterrein, grote collectie bloemen en planten, bomen en struiken in allerlei soorten en maten voor zowel binnen als buiten. Een gedeelte van het assortiment komt uit de eigen kwekerij. Palmbomen en andere exotische planten worden geïmporteerd uit Italië en Spanje. De Kroon Flowers biedt kuipplanten overwinteringsmogelijkheden, geeft tuinadvies, ontwerpt, legt tuinen aan en onderhoudt ze. Levert aan de groothandel en verkoopt aan de consument. Er is ook een ruim aanbod potterie, glaswerk en woonaccessoires. En tal van leuke workshops. Op maandag is het tuincentrum aan de Bloemenstraat niet geopend, maar dan gaat voor de eigenaren het werk achter de schermen door. Paul en Wilma zijn dan te vinden op de markt in Nijmegen of ze werken op kantoor, op het land of in de kas.

WIJ DOEN ONS WERK MET LIEFDE EN PLEZIER   

Hoe lang kennen jullie elkaar?

Wilma: “Ik zag Paul voor het eerst op 2 maart 2012.

Was je meteen verliefd op Paul?

“O Nee! Helemaal niet!” Vrolijk, speels lachend: “Ik dacht wat moet ik met die oude man.”

Paul: “We hadden afgesproken in Waddinxveen. Op de markt. Toen ik Wilma zag in haar marktkraam was ik meteen verkocht!”

Wilma: “Ik had een eigen bedrijf, Wilma’s Olijven en Tappas in Woerden. Leverde aan detail- en groothandel en verkocht op de markt ook aan particulieren. Stond Paul daar.”

Met een bosje bloemen natuurlijk?

“Ja! Een enorme bos!”

Paul: “Ik vroeg: “Is deze hele kraam te koop? Inclusief het olijfje dat de olijven verkoopt?”

Wilma: “Ik dacht: Dat gaat hem niet worden!”

De vaart erin!

Inmiddels zijn ze drie jaar getrouwd. Als ze vertellen over die eerste ontmoeting hebben ze er weer dikke pret om. Ze dronken een kop koffie en Paul ging weer naar huis. Maar hij kwam terug!

Wilma: “Ik ging met mezelf in conclaaf, ontdekte dat ik met Paul kreeg wat ik wenste. 11 maart, negen dagen na onze eerste ontmoeting, nam ik de beslissing. Ik hou niet van half werk. Privé niet en zakelijk niet. Ik belde Paul. Zei: ‘Ik kom naar Milsbeek,’ Ik ben niet meer weggegaan. Het voelde goed. Voor Paul ook! Drie maanden later verkocht ik mijn bedrijf. Ik wist immers zeker dat ik bij Paul wilde blijven en hij bij mij! Nee, geen spijt van de verkoop. Voel me als een vis in het water tussen de bloemen en vind het fijn als klanten blij zijn met hun aankoop. Weer een maand later zijn we getrouwd en ben ik mede vennoot geworden. Samen in de sneltrein gestapt met als doel om er altijd voor elkaar te zijn. Ja, met volle kracht vooruit! Dat is nog steeds zo!

Toen ging je van de olijven naar de bloemen? Dat ging meteen goed?

Verse bloemen: Mijn lust en mijn leven! Ik ben meteen een studie bloembinden begonnen. Na negen maanden slaagde ik met vlag en wimpel!”

Paul, trots: “Wilma koopt de bloemen zelf in! Online, via de veilingklok bij de bloemenveiling in Aalsmeer. Daar rijd ik twee tot vier keer per week naar toe. Dan neem ik haar bestelling gelijk mee terug. Verse bloemen zijn bij ons vers! Wilma maakt er de mooiste boeketten van of gebruikt ze in haar workshops en in rouw- en trouwcreaties.”

Workshops?

Paul: “Toen Wilma kwam, kwam er ook een andere wind door het bedrijf. Eerlijker gezegd, ze ging er met de ploeg doorheen! Soms fronste ik dan weleens de wenkbrauwen, mijn twee zoons, Ferdinand en Michel, die mede vennoot zijn, ook!”

Wilma: “Maar toch hielpen ze me aan alle kanten mee! Ik ben ondernemend én een ondernemer! De contouren staan. Die krijgen steeds meer body. De website is klaar. Iedere maand is er nu op een woensdagmiddag een bloemenworkshop voor kinderen en ik geef ook, tien keer per jaar workshops voor volwassenen. Zo leuk om te doen! En steeds meer klanten weten ook onze potterie, glaswerk en onze huiskameraccessoires te vinden en te waarderen. Leuke spullen voor leuke prijzen. Zullen we daar ook een foto maken?” 

Is in een samengesteld ondernemersgezin de taakverdeling meteen duidelijk?

“Wij geloven dat goed voorbeeld goed doet volgen. Wat opstaan betreft volgen ze ons niet. Wij staan zes dagen in de week om 03.15 op.”

Hallo lezers, hier vroeg uw interviewer zich af of zij het wel goed had gehoord. Ja dus! Hoe laat gaan jullie dan naar bed? “Uiterlijk 22.30 uur.”

Paul: “Na wassen, tandenpoetsen en ontbijt zetten we om 03.45 uur de spurt in. We gaan tot 20.00 uur door, zeven dagen in de week.

Wilma: “We nemen ook tijd om te ontspannen. Twee keer per dag wandelen we samen minstens een uur met onze twee husky honden. En ‘onze’ markt in Dortmund. Dat vinden wij ook ontspanning. Iedere zaterdag en zondag gaan we daar met plezier naar toe.

Iedere week naar Dortmund?

Paul: “Dat is goede handel. Duitsers kopen graag bloemen.”

Tijdens het Moederdagweekend is er goed verkocht. Maar liefst 700 boeketten! Om op zondag geen nee te hoeven verkopen heeft Wilma de hele nacht boeketten gemaakt.

Workaholic?

Wilma: “Ja, dat kun je wel zeggen, dat wij beiden workaholic zijn, maar ik noem het liever: Met liefde en plezier ons werk doen!” Paul: “Zo is het!”

Markten in de winter. Dat is koud, soms.

Lachend kijken ze elkaar aan: “Dan knuffelen we ons warm!”

Wilma, met een schalkse lach: “Als Paul 55 wordt, dan stoppen wij met de zondagmarkt, dan moet de volgende generatie dat maar oppakken. Ja toch, Paul?” Paul humt wat en zegt: “Dat zien we tegen die tijd dan wel, het is wel m’n hobby.”

Over hobby’s gesproken, hebben jullie daar tijd voor?

Wilma: “De bloemen! Dat is hobby. En hardlopen. Eerlijk gezegd blijft daar tot nog toe niet genoeg tijd voor over. Ik heb wedstrijden gelopen en marathons.”

Paul: “Mijn vrouw en de handel, dat zijn mijn hobby’s.”

Samen

Wilma: “Dat wij elkaar ontmoet hebben ervaren wij als een godswonder, een geschenk van God. Wij zijn blij met elkaar. Iedere dag! En we kunnen ook nog goed samen werken. Ja hoor, we kibbelen ook.”

Paul: “Dat kibbelen, dat valt mee hoor! Ik vind het altijd fijn om met haar samen te zijn.

De Kroon flowers Bloemenstraat 6, 6596 DT Milsbeek 0485 540 532 www.dekroonflowers.nl

 

Share Button

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *