“Mijn passie is andere mensen gelukkig maken”

Sponsor in de spot

Gerie van der Land-Zijderveld ontmoet

Ronny Aarts, mede-eigenaar Coffee@Work Barneveld

“Mijn passie is andere mensen gelukkig maken”

koffie-muziekbalk

Koffie. Dat is niet zomaar iets!  Daar kunnen mensen zich op verheugen. Heeft componisten geïnspireerd. Tekstschrijvers enthousiast gemaakt. Bovenstaande muziek en tekst was een regelrechte hit in de jaren vijftig van de vorige eeuw. Heel Nederland zong mee:

Koffie, koffie, lekker bakkie koffie
Jongens wie lust er een kop
Koffie, koffie, lekker bakkie koffie
Wat knapt de mens daarvan op

Wist je dat:

  • in 900 voor Christus de Arabische arts Rhazes in een van zijn geschriften al vertelt over de werking van koffie?
  • alleen al in Nederland de koffieconsumptie gemiddeld 6,9 kg ofwel 145 liter koffie per hoofd van de bevolking op jaarbasis, bedraagt. Omgerekend in kopjes (6 gram koffie per kopje van 125 milliliter) is dat ruim 3 kopjes koffie per dag. 6,5 miljoen liter per dag!
  • koffie in principe met elke watertemperatuur kan worden gezet?
  • je geen kokend water voor het zetten van koffie moet gebruiken? Kokend water zorgt namelijk voor een bittere smaak. De ideale temperatuur voor koffiezetten is tussen 88° en 92°.
  • tijdens het branden van koffiebonen er meer dan 800 geur- en smaakstoffen vrijkomen.
  • 58% van de Nederlanders hun eerste kopje koffie al voor 8.00 uur ‘s ochtends drinkt.
  • elk kopje koffie in de kantine van Groesbeekse Boys vers wordt gezet?
  • de koffie in de kantine wordt geleverd door Coffee@Work, gevestigd in Barneveld? En dat Boyslid Willy Derksen het liefst een Wiener Melange drinkt?
  • Coffee@Work is gespecialiseerd in overheerlijke espresso, koffie en cappuccino voor op het werk en in kantines. Maar dat niet alleen. Zij hebben ook Coffee@Home Dat is lekker luxe en gemakkelijk voor thuis. (Iets voor u?)
  • Ronny Aarts, algemeen directeur van Coffee@Work in Malden woont en een achterneef is van Boysvoorzitter Harm Hubers? “Van zijn moeders kant.” En wist u dat zij samen hebben gestudeerd? Breed lachend zegt hij: “Ook gefeest. En stiekem gerookt en achter de vrollie aan. Menig kermis ben ik bij Riet en Jo, de ouders van Harm, blijven slapen zonder dat zij dat vooraf wisten.”

“Ik kom wel naar de kantine,” zegt Ronny als ik hem bel.  We kennen elkaar niet.  Hoe handig is internet!  Ik vind foto’s van een vrolijk kijkende man met een kop koffie in de hand. Ook foto’s waarop hij vriendelijk/trots kijkt. Maandag 29 augustus, de zon schijnt. Via de zijdeur komt hij binnen. Lang. Verende tred. Sympathieke uitstraling. ”Ronny Aarts?”

“Ja, dat ben ik.” Hij lacht: “Hallo. Wat leuk, dat wij een artikel krijgen in Schup Is. Twéé pagina’s? Hartstikke leuk.” Een gedeelte van de maandagmiddagploeg zit nog aan de koffie. Hij schudt handen. Luistert naar de verhalen, drinkt koffie mee. “Doe mij maar gewone koffie.” Hij praat gemakkelijk. Vertelt met verve over zijn bedrijf, met liefde over zijn gezin en met plezier over zijn goede herinneringen aan zijn middelbare schoolopleiding op de NSG, over zijn hbo-studie en over kermis vieren in Groesbeek.

Drie jaar lang pikte hij vanuit Malden, iedere dag, Harm op en dan reden ze van de Bredeweg naar Arnhem. Beide met vlag en wimpel geslaagd. Harm bedrijfseconomie en Ronny Logistiek.

Koffie, koffie, lekker bakkie koffie…

Van jongs af aan wist Ronny dat hij een bedrijf wilde leiden en iets voor zichzelf wilde beginnen. Daarbij had hij een wensenlijstje: “Product en dienst moesten zowel mij als de klant gelukkiger maken.” In 2006, hij was toen 37 jaar, deed die kans zich voor! Zijn zwager, Peter Canta, die in Nijmegen woont, was in 1997 gestart met Coffee@Work in Barneveld. Barneveld heeft een uitstekend ondernemersklimaat, kent de minste werkelozen en de loyaliteit van werknemers is hoog. Peter bood met Coffee@Work een op maat koffieconcept voor bedrijven, scholen, instellingen en kantines. “Het bedrijf groeide. Klanten van Groningen tot Maastricht. Met de nadruk op midden Nederland. De vijf medewerkers konden de vraag amper aan.”

Wat knapt een mens daarvan op

Peter besprak met Ronny de kansen en mogelijkheden tot verdere groei en ze besloten om samen verder te gaan. Ronny kocht de helft van de aandelen. De taken werden verdeeld. Peter commercieel directeur en Ronny algemeen directeur. “Dit voelde meteen goed. Koffie inspireert. Geeft energie. Even een moment voor jezelf. Of juist gezellig samen ‘een bakkie doen.’ Van een lekkere kop koffie word je blij! Koffie is als cement tussen de stenen, bindt en brengt mensen samen. Koffie is genieten. Geeft een geluksmoment. ”De groei van het bedrijf zette verder door. Momenteel staan er 22 mensen op de loonlijst. In 2018 zijn dat er 25 waarmee we dan een kleine 4000 klanten bedienen.”

Trots?

Serieus zegt hij: “Ja, dat ben ik. Trots en gelukkig. Weet je wanneer ik dat bewust voel? Tijdens het kerstdiner, met elkaar in mooie kleren in goede harmonie aan tafel. Of dat nu met de medewerkers is, of met de familie.  Naast trots, voel ik dan ook bewust de verantwoordelijkheid die ik heb voor zoveel gezinnen. Mijn passie is om mensen gelukkig te maken. Daar is mijn leven op gericht. Wie goed doet, goed ontmoet. Ook in ons personeelsbeleid is dat een speerpunt. Wij bieden medewerkers faciliteiten om met een glimlach hun werk te kunnen doen. Ook op het gebied van personeelsbeleid blijven we ons ontwikkelen. We hebben nu het traject van Duurzame Inzetbaarheid ingezet. Wat inhoudt, dat je medewerkers kansen biedt om te doen waar zij goed in zijn. Een uitdagend traject.”

“Waar wij ons in onderscheiden? Wij hebben een goed team, met een jaarlijkse groei van 15% groeien we harder dan de markt, hoe dat komt?  Wij geven de klanten persoonlijke aandacht. We zijn toonaangevend en bieden onze klanten vakmanschap en constante kwaliteit, zowel op het gebied van de koffiebonen, als wat betreft apparatuur, service en onderhoud. En,” hij zegt het met een lach: “Wij brengen onze klanten altijd een lach met lekkers. Of wij bieden een oplossing. Die doelen houden wij ons dagelijks voor ogen. Ik zie voor ons bedrijf de toekomst vol vertrouwen tegemoet.”

Ronny Aarts in het kort

En dan is er koffie? “Voor mij is dat ‘gewone’ koffie. Zwart.”

Getrouwd met: “Esther Canta uit Nijmegen. Wij hebben twee dochters. Pleun is 15 jaar en Jade 12 jaar. Pleun gaat al uit bij de Linde. Dat vind ik leuk. Vertrouwd.”

Je bent een leuke vader? “Ik houd van discipline en regelmaat en vind respect belangrijk. Maar Ik denk wel dat zij mij een leuke vader vinden…” Dan vrolijk glimlachend: “Dat weet ik eigenlijk wel zeker!”

Beschrijf je zelf eens in drie woorden? “Open. Toegankelijk. Gedreven.”

Aardige man dus?   “Ja. Ik geef graag. Onvoorwaardelijk. Ik ben positief. De wijsheid van Boeddha spreekt mij aan.”

Supporter van: “NEC. En van Juliana Malden. Daar ben ik lid van.”

De beste voetbalclub van Nederland. “NEC!”

Wat voor sport doe je zelf? “Hardlopen en ik speel golf.”

Wat en waar eet je het liefst? “Ik eet het liefst Chinees. Halen en dan lekker thuis opeten. Héérlijk!”

Mooiste boek: “Het Doel van de Israëliër Eliyahu M. Goldratt. Daarvan zijn wereldwijd ruim 5 miljoen boeken verkocht. Een managementboek in de vorm van een roman. Heel indrukwekkend en bijzonder.”

De autoradio staat altijd op: “RADIO 10. De hele dag de grootste hits aller tijden.”

De eerste CD die je kocht: “Volgens mij was dat It’s My Life van de Engelse band Talk Talk.”

Mooiste vakantieland: “Met afstand Thailand! In alle opzichten. De geuren, de kleuren. De cultuur. De natuur, schit-te-rend. Afgelopen vakantie zijn we er geweest. Ik vond het de reis van m’n leven. Het was in één woord ge-wél-dig! Ook om te ervaren dat de meest arme mensen daar oprecht gelukkig zijn met wat ze wel hebben en glimlachen. Bijzondere ervaring en gewaarwording. Dat vonden wij alle vier.”

Nog jaren sponsor bij Groesbeekse Boys?  Hij lacht hartelijk. “Wij nemen onze maatschappelijke verantwoordelijkheid serieus. En ja, Harm is natuurlijk familie.”

Meer weten over Coffee@Work en Coffee@Home, kijk dan op www. Coffeeatwork.nl 

Share Button

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *