Elkaars cultuur leren kennen verrijkt ons leven

Elles Voermans (44 jaar) uit Overasselt: “Vluchtelingen en andere culturen, voor mij was dat een ver van mijn bed show. Ik was er niet mee bezig. Totdat een gezin uit Syrië mijn hart raakte.

Alfons, mijn man (47 jaar) en ik zaten in de auto. Op de radio hoorden we over Heumensoord, dat Gemeente Heumen en Nijmegen 3000 vluchtelingen gingen opvangen. Alfons zei: ‘Ik ga helpen! Op woensdag ga ik daar met kinderen voetballen.’ Ik was verbaasd. Was het er eerst niet mee eens, want hier thuis is genoeg te doen. Maar ik merkte dat hij niet van zijn voornemen was af te brengen, dat de problematiek van de vluchtelingen hem niet losliet. Daar praatten we over en daardoor gingen mijn gedachten ook steeds meer naar Heumensoord. In dezelfde week tipte een vriendin mij, of ik in de Buurderij, hier in Overasselt, mee wilde koken voor een groep van 30 vluchtelingen. Ik kook graag, dus dat wilde ik wel. Ik vond het fantastisch om met de vluchtelingen kennis te maken. Ik voelde meteen dat ik wilde helpen. De ontmoeting met Fatimah zette in mijn hart een deur open, raakte mijn ziel. Bijzonder en waardevol dat onze wegen elkaar hebben gekruist! Wat de taal betreft waren er weinig struikelblokken. Zij spreekt goed Engels. In Syrië werkte zij op de universiteit als docente Arabisch. We delen onze lach,  onze tranen en humor. Dat bindt. Fatimah nodigde ons uit om een kijkje te nemen in Heumensoord en later kwamen zij en haar man en kinderen bij ons koken. Elkaars cultuur leren kennen verrijkt ons leven en hen helpen geeft zó véél energie.”  

Alfons, die als leraar werkt op basisschool de Tovercirkel in Malden, meester is in groep 6 en 7, heeft uiteindelijk niet op woensdagmiddag gesport maar wel  met veel plezier vier maanden lesgegeven op de Heumensoordschool! 

Fatimah en haar gezin verblijven momenteel in Winterswijk maar gaan binnenkort op de Hulst in Malden wonen. Elles en Alfons kijken uit naar hun komst. “Natuurlijk blijven wij hen graag helpen. Van harte hopen wij dat meer mensen dat willen doen.”

Share Button

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *