Mindfulness voor mantelzorgers

Leven is lef!

‘Mindfulness heeft mij geholpen. Echt.’

‘Mij ook! Ik heb er iedere dag plezier van.’

‘Ik ook!’ 

Adly Eggenhuizen (73 jaar) uit Molenhoek en Han Schlooz (77 jaar) uit Malden zijn mantelzorger. Adly, links op de foto, is dat voor haar man. Han en zijn vrouw voor zijn schoonzus. Ze vertellen erover, maar dat hoeft niet in de krant. Wel in de krant mag dat mantelzorgen geen sinecure is. Dat er soms van alles door je hoofd speelt. Wat als…? Hoe moet het dan verder?  Dat er stress, boosheid en verdriet is en dat het soms voelt alsof je er alleen voorstaat. Adly: ‘Mijn man en ik willen niet steeds een beroep doen op onze kinderen, die hebben hun eigen gezin. Gelukkig gaat het nu weer beter, maar na enkele jaren regelen en doen had ik dringend behoefte aan rust. Ook in mijn hoofd. Ik raakte de grip kwijt. Via de flyer van Mantelzorg Heumen-Mook en Middelaar kwam ik in contact met een mantelzorgconsulent. Ben zo blij dat ik die stap gezet heb.

Ook Han spreekt lovende woorden over Mantelzorg Heumen-Mook en Middelaar en ook over de ouderenadviseurs. ‘Die hebben steun geboden en mij attent gemaakt op de training Aandachtgerichte Cognitieve Therapie. Een mindfulness training. Mindfulness is het vermogen om te weten wat er in je hoofd gebeurt zonder je erdoor te laten meeslepen.’ Beiden vertellen er enthousiast over. ‘O nee! Helemaal niet zweverig. Mindfulness geeft kracht en rust en leert je om te mediteren en milder naar jezelf en je omgeving te kijken.’ Adly: ‘Na de derde les voelde ik mij al beter! Ik heb geleerd om de dingen waar ik geen grip op heb los te laten. En ik heb geleerd beter mijn grenzen te bewaken. Of ik door mindfulness een leuker mens ben geworden?’ Vrolijk: ‘Ik vind van wel!’ Ze kijkt uit naar de vervolgcursus die start in oktober. En met een brede lach zegt Han: ‘Ik ook!’

Mantelzorg Heumen-Mook en Middelaar en de ouderenadviseurs vallen onder de afdeling Welzijn van Malderburch, centrum voor Welzijn, Wonen en Zorg in Malden.  Vragen over Mantelzorg en training mindfulness?  Bel tijdens kantooruren naar 024 – 357 05 70.

Share Button

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *