Maatje! Hilly Valcks uit Well

Hilly rijdt goed!

“De ene dag trouwde we. De ander dag zei m’n man: ‘Ga jij je rijbewijs maar halen.’ Hij wist dat ik dat graag wilde. Ik was 23 jaar. Een prachtig cadeau! Autorijden gaf mij een gevoel van vrijheid. Ik was zó blij met m’n rijbewijs. Overal reed ik naar toe. Iedere dag. Altijd… De dokter zei dat ik mijn rijbewijs moest afgeven… Wanneer was dat ook al weer, Conny?”
“Twee jaar geleden?”
“Ik kan goed autorijden. Het liefste wil ik mijn rijbewijs terug. Misschien kan jij dat voor mij regelen?”
“Mama, daar gaat Gerie niet over, zij is hier omdat ze een stukje gaat schrijven, over jou en over Hilly.”
“Over mij?” Lachend naar Hilly: “Over jou ook?”

Hilly Valckx is 58 jaar. Sinds een jaar maatje van de 84-jarige mevrouw Mientje Martens-van der Ven uit Well. Iedere woensdagmiddag is zij present. Mientje kijkt uit naar haar bezoek, want dan gaat zij met Hilly doen wat zij het állerliefste doet: autorijden! Serieus zegt ze: “Hilly rijdt goed!” En dan erachteraan: “Maar het liefste rijd ik zelf! De weggetjes binnendoor, dat zijn de mooiste!”
Dat vindt Hilly ook: “Heerlijk om samen met Mientje door het Noord-Limburgse Land te toeren. Gezellig altijd, hè Mientje? Voor mij is mijn bezoek aan jou ook altijd een uitje.” Ze lachen naar elkaar. Kunnen het goed met elkaar vinden en drinken bij hun wekelijkse ritjes ook graag hier of daar een kop koffie en soms nemen ze er dan iets lekkers erbij.

“Of dit vrijwilligerswerk een opgave is?” Hilly verslikt zich bijna in de vraag. “Welnee! Ik doe het met liefde en plezier. Het is fijn om iets te doen voor een ander en te merken dat die ander daar blij mee is;
er zelfs naar uitkijkt! Maatje zijn geeft voldoening. En energie! Ik kan het iedereen aanraden.”
Conny, 48 jaar: “Hilly maakt ook mijn leven lichter. Fijn om te weten dat mama het leuk heeft met haar. Mijn moeder woont naast ons. Niet pal, maar vanuit hier kan ik zien of ‘s morgens haar gordijnen open zijn. Met de hulp van ons gezin hoop ik dat ze daar nog jaren woont. Wat Hilly doet is waardevol, zowel voor mijn moeder als voor mij. Mama is blij met haar maatje. Ik ook! Ik heb geen broers en zussen. Ik ervaar het als keifijn om zo nu en dan met Hilly te sparren en mijn (mantel)zorg met haar bespreken. Lachend: “Hilly is dus ook een beetje mijn maatje!”
Hilly en haar man runnen een fruitbedrijf in Well. Gedurende een bepaalde periode in het jaar is het rustiger op het bedrijf en haar drie dochters zijn volwassen. Dat was voor haar aanleiding om zich aan te melden bij Mantelzorgondersteuning & Vrijwilligerszorg Bergen. Vanuit haar vroegere professie als ziekenverzorgster heeft zij ervaring met ‘de zorg.’ Hilly: “Maar dat is beslist geen voorwaarde om maatje te kunnen zijn. Iedereen, kan iets betekenen voor een ander. Leeftijd doet er niet toe. Al met een paar uur in de week kan je het leven van iemand in je omgeving leuker maken.” Moeder Mientje en dochter Conny zijn het daar helemaal mee eens!

Share Button

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *