Leven is lef … Taboe … Ouderenmishandeling

Als ik binnenkom staat Mantelzorgzoon (vlotte jonge pensionado) op het punt weg te gaan en vraagt: “Is er nog post?” De vader zegt dat hij die al had klaargelegd. “Hier. ”Hij geeft z’n zoon een stapeltje ongeopende enveloppen. Zoon reageert als door een wesp gestoken. Gooit het stapeltje terug op tafel. Valt fel uit: “Ik héb toch gezégd, dat u eerst zélf de post moet lezen!? Waarom doet u dat dan niet!?” Hij tikt met z’n wijsvingers tegen zijn slapen: “U bent namelijk niet achterlijk! Allemaal gemakzucht. Iedere keer hetzelfde liedje! Lé-zén!” Tegen mij: “Sorry, ik kan hier zo kwaad om worden. Mijn vader, tegen mij zó’n grote mond; kan zogenaamd alles zelf maar niet heus. Sinds hij in deze zorginstelling woont, omdat hij last heeft van lichamelijke mankementen, zelf zijn post lezen, ho maar. Als er straks iets niet klopt met de bank dan heb ik het gedaan, Daar pas ik voor.”

De vader kucht. “Ik vertrouw jou 100 %, dat weet je.”                                                             “Ja, dat kunt u nu wel zeggen! Ik neem post in behandeling als u weet wat erin staat. De groeten!” Weg is tie! De vader voelt zich ongemakkelijk. Ik ook.                                         Beschaamd klinkt: “Mijn zoon heeft het druk.” Ik vraag of de zoon vaker zo onaardig doet. De vader zegt dat Zoon het goed bedoeld. “Ja, ik word er wel verdrietig van maar ik zeg niks… Voor veel dingen heb ik hem nodig.” 

OUDERenMISHANDELING 

Natuurlijk komt het in mijn familie niet voor. Bij u ook niet. Toch? En u verdenkt er ook niemand van? Dat doe ik ook niet, gelukkig. Maar als ik dat wel zou doen, heb ik dan het lef om mensen daarop aan te spreken? Bij dit incident hierboven kwam ik niet verder dan: “Nou, nou.” Bovenstaand gesprek vond ik onaangenaam en al een soort van mishandeling. “Is het dat ook?” vroeg ik aan Marjolijn Boeren, ouderenadviseur in de gemeente Heumen.

Marjolijn: “Dit klinkt erg onaardig en kleinerend. En als dit gedrag een vast patroon wordt, kan dat zomaar uitgroeien tot mishandeling, geestelijk en/of lichamelijk. Soms gaat oudermishandeling onbewust, dan weet degene die leed in gang zet, dat kan een familielid of andere zorgverlener zijn, niet wat voor verdriet hij/zij veroorzaakt. Beiden partijen hebben dan hulp nodig. Er is diepe schaamte bij degene die het overkomt. Vaak ook bij degene die dit verdriet veroorzaakt.” 

Cijfers liegen er niet om. De spotjes van Stichting Sire op tv ook niet.  Onderzoeksprogramma Zembla op tv wijdde er verschillende programma’s aan met schokkende beelden van een verborgen camera. In Nederland wordt 1 op de 20 ouderen mishandeld. U? Uw vader? Moeder?  Broer? Zus? Uw buurman? Buurvrouw? Onderzoekers denken dat die schatting zelfs aan de lage kant is. Ouderenmishandeling kent vele vormen: verwaarlozing, financiële uitbuiting, fysieke, geestelijke en zelfs seksuele mishandeling.

Marjolijn: “Ouderenmishandeling is een beladen onderwerp. Erg belangrijk om op de kaart te zetten. Wij willen als afdeling Welzijn van Malderburch meehelpen om de kwaliteit van het seniorenleven op een hoog peil te houden. Graag bieden wij onze hulp aan en nodigen mensen die hiermee te maken hebben uit om contact met ons op te nemen.”

Leven is lef verschijnt 10 x per jaar. Gerie van der Land, www.schrijverij-gerie.nl  schrijft deze rubriek in opdracht van Malderburch Welzijn Ouderen, gemeente Heumen. Vragen over ouderenmishandeling? Bel naar 024 – 357 05 70.

Share Button

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *