Leven is Lef: Persoonlijk alarm

LEVEN IS LEF: LANG LEVE HET PERSOONLIJK ALARM

 

“Miny wat een stoer horloge heb je om.”

Ze lacht en zegt: “Dat is geen horloge, dat is mijn persoonlijke alarm.”

“Daar wil ik meer van weten.”

“Je komt maar!”

Ze zet thee. Prachtig uitzicht. De Maas raakt bijna haar voortuin. Achter een diepe tuin. Miny Manders uit Mook, (76) tuiniert graag. “En bridgen! Dat doe ik drie keer in de week.” Haar man is overleden. Dochter woont ruim een half uur autorijden bij haar vandaan.

“Ik denk er niet aan om te gaan verhuizen! Waar vind ik een mooiere plek?” Ze schenkt de thee in mooie kopjes. “Mijn huis heb ik van onder tot boven beveiligd. Dat vond mijn dochter een geruststellende gedachte. Ik ook hoor!”

Miny kreeg een zere voet, ging wat ongemakkelijk lopen. Soms dacht ze: ‘Als ik val, dan lig ik hier.’ “Dat vond ik geen leuke gedachte. Op enig moment wist ik zeker, dat ik ook aan mijn pérsoonlijke veiligheid iets moest doen. Maar dát doen en regelen kostte me meer moeite dan de beveiliging voor m’n huis. Met zo’n persoonlijk alarm geef je toe dat je meer afhankelijk wordt.” Ze kijkt me nadrukkelijk aan en zegt: “Dat is helemaal niet leuk, kan ik je vertellen!” Ze heeft een goed contact met haar buren, maar toen ze moest gaan vragen of die, in geval van alarmering, als eerste benaderd mochten worden om bij haar te gaan kijken, zag ze er tegenop om dat te vragen. “Ja, daar had ik lef voor nodig! Die alarmmelder accepteren, vond ik niet gemakkelijk.”

Op internet zocht Miny naar de mogelijkheden. Zag van alles langs komen en besloot om advies te vragen bij ‘het ziekenfonds.’ Daar wachtte haar een positief antwoord: Met haar medicatiepakket werd een persoonlijk alarm door haar zorgverzekeraar vergoed. “Schrijf dat er maar bij!” De alarmmelder, Miny heeft een ketting en een armband, stemt haar gerust. En haar dochter ook!

Bent u ook alleengaand en ook toe aan zo’n stoer horloge? Informeer naar de mogelijkheden. Veiligheid voorop! Zoals het klokje thuis tikt, tikt het nergens…

 

Leven is lef verschijnt 1x per maand en wordt geschreven in opdracht van:

  • Malderburch Welzijn ouderen gemeente Heumen, ma. t/m do. 9.00 tot 15.00, vr. 9.00 tot 13.00 uur (024) 357 05 70
  • Pantein Maasstaete Mook, donderdag 8.30 –14.30 uur (024) 6963733 

 

  • Tekst: Gerie van der Land-Zijderveld, Plasmolen. www.schrijverij-gerie.nl
  • Op genoemde tijden beantwoorden zij graag uw vragen. Ook uw vragen over een persoonlijk alarm.
Share Button

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *