LEVEN IS LEF – 40 Dagen zonder alcohol – Fluitje van een cent?

LEVEN IS LEF 

40 DAGEN ZONDER ALCOHOL – FLUITJE VAN EEN CENT?

We ontmoeten elkaar op een reünie. Veel vijftigplussers en ouder. Hebben elkaar jaren niet gezien. Hij kijkt me vrolijk aan. “Wacht ik haal een wijntje voor je.” We klinken.”Proost! Op het goede leven.” We lachen naar elkaar. ”Met mij gaat het goed,” zegt hij, “behalve dan, dat ik drankafhankelijk ben.”

Boem!

Hij neemt nog een slok. De vrolijke lach is van z’n gezicht verdwenen.

“Je bedoelt dat je alcohollist bent?”

“Ja, dat ben ik en dat is verrekte lastig.”

Hij is docent. ‘Moet’ nog vijf jaar werken. Vanaf een uur of vier ’s middag beheerst drank z’n gedachten. 40 dagen zonder alcohol is voor hem geen optie. “Alleen al bij de gedachten, ga ik beven.” We doen er lacherig over. Hij vertelt over de beperkingen en ongemakken die alcohol hem oplegt en ondertussen drinken we ons glas leeg…

“Jij ook nog een?”

We proosten weer… Het is per slot een feestje en met twee glazen mag ik nog autorijden… Hij is met de fiets.

“Je praat er nogal gemakkelijk over?”

“Soms is het fijn om dat te doen en te constateren dat ik niet de enige ben. Hoeveel glazen drink jij per dag?”

Boem!

Hoe eerlijk zijn we over alcohol?

Een kennis van mij is huisarts en zegt:  “Als ik op mijn spreekuur aan iemand vraag hoeveel glazen alcohol drinkt u per dag en het antwoord is ‘een paar glaasjes,’ dan weet ik dat het er meer zijn dan twee.”

“Hoe was het?” vraagt mijn man bij thuiskomst. We zitten gezellig aan de keukentafel. “Wijntje?” “Ja, gezellig.” Dat wordt dan mijn derde… Ach, het is zaterdag… En onder het genot van een vierde vertel ik over XXX. En over mijn voornemen om mee te doen met de actie en om het dit jaar wél vol te houden. “Fluitje van een cent.” Ja? Fluitje van een cent? Ik ben benieuwd. Durft u het aan?

Doen? Actie start op 18 februari.  Kijk op www.40dagenzonderalcohol.com meldt u aan en maak kans op een lekker alcoholvrij verrassingspakket!

 

Gerie van der Land-Zijderveld  www.schrijverij-gerie.nl

Share Button

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *