Leven is lef

HEBT U HET LEF OM ALS MANTELZORGER UW GRENZEN AAN TE GEVEN?

Als mantelzorger je grenzen aangeven, blijkt in de praktijk niet gemakkelijk te zijn. Hardop zeggen dat het je soms zwaar valt, daar rust een taboe op, lijkt het. Verschillende mantelzorgers haken af, als ik vraag of ze daarover willen vertellen voor deze rubriek. “Nee, daar heb ik het lef niet voor, stel je voor dat mijn vader het leest!” Volgens tellingen telt Nederland op dit moment 2,6 miljoen mantelzorgers. Soms word je het van de ene dag op de andere. Je partner wordt ziek of je kind, of een goede vriend. En soms word je het van lieverlee, voor de buurman, tegen wil en dank, want, ‘iemand moet het doen.’ Een weg terug is er bijna niet.  Sommigen weten niet eens dat er een mantelzorgvergoeding bestaat en grenzen aangeven, dat lijkt zo onaardig.

“Ik vind het een lastig onderwerp.” XXX, is 58 jaar, getrouwd, heeft geen betaalde baan, haar kinderen zijn volwassen en hebben inmiddels zelf kinderen, haar man is herstellende van kanker. Haar moeder is 91. Die woont zelfstandig. “In een veel te groot huis, met een tuin voor en achter. Mijn moeder is gelukkig goed bij haar verstand, maar fysiek heeft ze nogal wat veren moeten laten. Een keer in de week is er huishoudelijke hulp, al het overige komt op mij neer. Al jaren. Mijn broers wonen verder weg. Ik doe het met liefde. Ook uit plichtsbesef, we kunnen het gelukkig goed met elkaar vinden. Maar ik doe het niet altijd met plezier! Zeker niet toen mijn man ook mijn zorg extra nodig had. Mijn hoofd liep om!  De tuin, de boodschappen, de cardioloog, naar de oogarts, de pedicure, de schoonheidsspecialiste, de kapper,  de medicatiedoos, contacten met de thuiszorg, bezoekjes aan haar kennissen. Mijn grenzen aangeven? Dat geeft mij een enorm schuldgevoel. Bovendien, als ik het niet doe, wie doet het dan wel?”

Leven is lef verschijnt 1x per maand. Wordt geschreven door www.schrijverij-gerie.nl in opdracht van Malderburch Welzijn Ouderen, gemeente Heumen. Ma. t/m do. 9.00 tot 15.00, vr. 9.00 tot 13.00 uur  (024) 357 05 70. Ook voor uw vragen over mantelzorg.

Share Button

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *