Lang Leve de vakantie

  LANG LEVE DE VAKANTIE! 

Tonny van Uden-Martens woont in Overasselt. In een fijne buurt, met zorg voor elkaar. We bekijken  haar mooie bloementuin. “Ja, die houd ik zelf bij. En als ik vakantie vier, houden buren een oogje in het zeil.”
Vanachter de heg hoor ik buurvrouw roepen:  “Tonny, wil je verse bonen? Net geplukt!” We drinken thee aan de keukentafel. Kleindochter Linde logeert bij oma en is druk in de weer met loom elastiekjes terwijl Tonny vertelt:  

“Jan is 12 jaar geleden gestorven. Hij was pas 61. Net een paar jaar met prepensioen. Met dat hij pensioen kreeg, ging hij kwakkelen en werd ziek. Ik heb hem zelf, hier thuis, verzorgd. Tot het laatst. Dan staat je hoofd niet naar vakantie vieren. En toch heb ik ‘ja’ gezegd, toen mijn bridgepartner een paar maanden later vroeg om met haar mee te gaan naar Tunesië voor een bridgevakantie. Overdag de stad bekijken en ’s avonds spelen. Een week. Dat gaf me veel afleiding en leuke herinneringen toen ik weer thuis was. Ook familie vroeg me mee. Maar op enig moment vond ik, dat ik zelf mijn vakantie moest regelen. Ik heb me toen aangemeld bij een reis voor alleenstaanden.”
“Spannend?”
“Ja! Zo’n eerste keer alleen, daar was wel wat lef voor nodig. Maar het beviel en bevalt me goed. Vanaf het eerste moment is er een leuk contact en maak je plezier. Natuurlijk waren er momenten van eenzaamheid en verdriet.” Ze kijkt me glimlachend aan en zegt: “Dat heb ik nu ook nog, met of zonder vakantie. Maar dan zeg ik hardop tegen mezelf: Kom op Tonny, er tegenaan!” Ze reisde o.a. naar Italië en naar Duitsland. Met een bus.“Ik heb aan die reizen mooie vriendschappen overgehouden. En het alleen vakantie vieren heeft mij ook gesterkt en nieuwe uitdagingen gegeven.” Lachend zegt ze: “Door het alleen reizen ben ik van m’m hoogtevrees afgekomen! Mij kregen ze niet omhoog als het niet hoefde. In Toscane bezochten we een kerk met een hoge toren. ‘Het uitzicht is adembenemend mooi. Dat mag u niet missen’ zei de gids. Ik heb me over m’n angst heen gezet. Gezegd: Kom op Tonny, heb het Lef om mee naar boven te gaan!”
En?”
“Práchtig was het! Ik was meteen van m’n hoogtevrees af!”

Lang leve de vakantie!

 

 

Share Button

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *