Karl-Heinz Jonen uit Well: “Je weet pas wat dementie en mantelzorg betekent als het je overkomt.” 

Karl-Heinz, charmant verontschuldigend: “Nederlands praten vind ik soms niet gemakkelijk. Hubertine, mijn vrouw is Nederlandse en spreekt vloeiend Duits. Zij heeft mij verwend door altijd Duits met mij te praten. Dat doen we vanaf onze eerste ontmoeting in 1967, 50 jaar geleden. Dat doen we nog steeds…”

Krachtige tachtiger. Vrolijk, met liefde en soms geëmotioneerd vertelt hij over Hubertine die lijdt aan de ziekte van Alzheimer. Ruim vier jaar heeft Karl-Heinz haar, met behulp van thuiszorg, huisarts en vrienden, thuis begeleid en verzorgd. “Je weet pas wat dementie en mantelzorg betekent als het je overkomt.”

Na enige omzwervingen woont Hubertine sinds december 2016 in De Eldershof in Well. “Ik ben zo blij, dat zij weer in Well woont! Bijna iedere dag ga ik naar haar toe. Met mooi weer op de fiets.” Hij laat mij een gedichtje lezen, ‘Zorg voor mij als ik ga dwalen.’ Het hangt ingelijst aan de muur waar ook foto’s van Hubertine hangen. Stralend lacht zij naar de fotograaf. “Vanaf het eerste moment dat ik haar zag wist ik: Zij wordt mijn vrouw!” Lachend: “Zij is de liefde van mijn leven. Wij genoten van elkaars aanwezigheid, van de kinderen en onze paarden. Ja hoor, wij hadden ook weleens woorden, gelukkig nooit lang! Hubertine krijgt nu goede zorg en ik krijg ondersteuning van Sanne Giesbers, de mantelzorgondersteuner van de Gemeente Bergen. Daar ben ik blij mee. Zij helpt bij praktische zaken, geeft advies en biedt een luisterend oor. Zorgen voor Hubertine was zwaar, haar niet meer thuis hebben ook! Ons leven is nu zoals het is. Hubertine’s ziekte heeft mijn liefde en zorg voor haar niet verminderd. Naast de dementie is zij ook blind geworden. Maar als ik bij haar kom, tegen haar praat en haar aanraak, dan herkent ze mij!  Ook zulke momenten delen met mijn mantelzorgondersteuner, vind ik fijn.”

Vragen? Sanne Giesbers, Mantelzorgondersteuning & Vrijwilligerszorg gemeente Bergen is te bereiken op dinsdag, woensdag- en vrijdagmorgen via telefoon 0485-348383 of mail naar info@bergen.nl

Share Button

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *