Ontmoeting – Alcoholtest

Gezien? Die foto op www.ikpas.nl?  die man met z’n tas met lege flessen bij de glascontainer? Toen ik die foto zag moest ik denken aan de meneer die ik vorig jaar ontmoette hier in de regio. Daar schreef ik toen over. Nog steeds actueel.

We praten over koetjes en kalfjes. Dan zegt hij:  “Ik heb die drinktest gedaan. Die bevestigde wat ik al wist. … Iedere morgen neem ik mij voor om niet te drinken. Of in ieder geval niet meer dan twee. Maar halverwege de ochtend ben ik weer fit en verdwijnen mijn goede voornemens. Bij de lunch neem ik dan weer een wijntje. Zit ik daar in m’n eentje aan de wijn. ’t Worden er altijd twee… Minstens. Ik baal d’r van!”

Ik zie dat het hem ernst is. Vraag: “Wil je vertellen hoeveel je drinkt?”

“Met regelmaat gaan er drie flessen per dag open.” Half verontschuldigend lachend: “Ik vind het zo verrekte lekker en ik word er niet dronken van. Mijn vrouw merkt niks, die drinkt één of twee glaasjes met me mee en gaat rond tien uur naar bed.”

Zijn vrouw werkt nog. Hij is sinds een jaar gepensioneerd; kijkt terug op een leuke baan als manager. “Ook toen ik werkte dronk ik te veel volgens de drinktest. Maar sinds ik niet meer werk drink ik steeds eerder en steeds meer.” Lege flessen verstopt hij achter de keldertrap en gooit ze in de container als zijn vrouw niet thuis is. “Dat stiekeme, dat geeft zo’n rotgevoel. De actie 40 dagen zonder alcohol heeft mij aan het denken gezet. Ik wil minderen! Ik doe mee!”

Vragen over je eigen alcoholgebruik of dat van een ander, wil je meer informatie over alcohol(verslaving) of zoek je informatie over cijfers en wetgeving?Stel je vraag anoniem bij de Alcoholinfolijn.

Tekst: Gerie van der Land-Zijderveld – www.schrijverij-gerie.nl

IkPAS = 40 dagen zonder alcohol
www.ikpas.nl

 

Share Button

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *