Kind we hebben het je goed geleerd

Herinnering 

Ik ben een jaar of vijf. Speel buiten. De zon schijnt. Moeder maakt over de heg een praatje met Buurvouw. Het gesprek gaat over Willem Drees. Buurvrouw ’s stem klinkt vrolijk. Zij vertelt dat zij fan is van Willem Drees.

Mijn moeder is dat beslist niet, merk ik.  Buurvrouw doet haar best om moeder ervan te overtuigen dat ze ook op de Drees moet stemmen. Want die heeft het goed voor met de mensen. “Echt buurvrouw, Drees zorgt ervoor dat mensen die 65 jaar worden geld krijgen!” Ze komt niet uit ons dorp. Spreekt onvervalst Utrechts en is een van de weinige ’rooie’ in ons buurtje waar voornamelijk AR, CHU en SGP wordt gestemd.

Jaren verstrijken. Nederland herrijst. Boer Koekoek zorgt voor menig lacherig opstootje in de Tweede Kamer. Op de middelbare christelijke school komen tijdens lessen Maatschappijleer alle politieke partijen langs. Veel aandacht is er voor partijen en personen met een christelijke signatuur, bijna geen aandacht, of in ieder geval veel minder, voor de andere partijen. VVD ging nog net, Wiegel  kon het mooi vertellen, maar Markus Bakker van de Communistische Partij, die deugde niet! En Den Uil al helemaal niet, want die had ons christelijk kamp verlaten. “Terwijl hij toch zo goed weet van wie hij zijn heil mag verwachten,” zei mijn moeder. Mijn vader knikte dan instemmend, zei als ik rebels zei dat hij het juist heel goed deed: “Je begrijpt toch wel kind, dat je zonder God geen land kunt besturen.”

Op tv zag ik ministers die met excellentie werden aangesproken. Keurige heren in pakken met een stropdas en netjes gekamde haren. En bijna altijd als Den Uil, die eerder lid was van de ARP en opgroeide in een gereformeerd gezin, in beeld kwam zei mijn moeder: “Je snapt het toch niet!  Hij heeft het zo goed geleerd. ’t Is toch wat voor die ouders.”

En toen mocht ik stemmen. “Dit rondje roodmaken,” zei mijn moeder. En zo stemde ik braaf op de ARP 4 jaar later was ik getrouwd. Mijn man kwam ook uit een ARP-familie. En weer maakte ik het bovenste ARP-rondje rood…

Politiek besef kwam met de jaren. Langzaam begon ik te begrijpen waar het allemaal om draait. Samen sterker, samen de schouders eronder en samen delen, kennis en macht.  Solidariteit. Er kwamen felle discussies. Toen ik mijn ouders vertelde dat ik op de PvdA had gestemd, waren ze verdrietig én boos!  “Op die rooie!? Kind, hoe kan je dát nou doen!”

En nu sta ik op lijst 3, PvdA Lokaal Sociaal in de gemeente Mook en Middelaar. www.kieslee.nl 

Moeder is op weg naar 94.

“Kind we hebben het je zo goed geleerd.”

“Dat hebben jullie mama!”

Share Button

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *