LEVEN IS LEF. Gewoon doorgaan!

Gewoon doorgaan!  

“Een interview? Daar heb ik het eigenlijk veel te druk voor.”

Mevrouw Anneke Peters is 93 jaar en geen onbekende in Overasselt. Ze woont recht tegenover de kerk. Die neemt in haar leven een belangrijke plaats in. Er wordt geen mis overgeslagen. Niet een! Dat betekent op kerstavond twéé keer naar de kerk en op kerstmorgen weer vroeg paraat. Alle lief- en leedmissen door het hele jaar heen bezoekt ze trouw. “Ik hou veel van Maria. En van God.”

Als ik haar ontmoet is dochter Willeke, die ook in Overasselt woont, bij haar. “Ik heb vijf lieve kinderen, Ze komen vaak. Ik heb een tia gehad. Soms vergeet ik weleens wat…” Ondanks dat Anneke wel eens wat vergeet, vergeet ze niet om ’s morgens de kerk open te doen en in de Mariakapel de kaarsen aan te steken. ’s Avonds blaast ze de kaarsjes uit en doet de kerk weer op slot. Dat doet ze al járen en altijd zonder morren, iedere dag! “Soms heb ik de kerk al dicht, en dan wil iemand toch nog graag even naar de Mariakapel. Dan maak ik de kerk weer open. Ja, dat gebeurt. Soms zijn mensen eenzaam, willen ze nog even praten met Maria. Ik help ze graag. Mijn moeder heeft mij geleerd om naar de kerk te gaan en om wat over te hebben voor andere mensen. Dat heb ik ook geprobeerd over te brengen op mijn kinderen.” “Dat is gelukt!” lacht Willeke.

Anneke zit op hete kolen, want over een half uur begint er een rouwmis. Maar ze wil best nog wel vertellen dat ze het vanzelfsprekend vindt, dat je elkaar helpt en niet in de steek laat. Ze is lid van de KBO en bezoekt de zieke leden. “En ik bid dan ook voor ze.” Op het dressoir staan tientallen foto’s van kinderen en kleinkinderen. “Ik bid ook iedere avond voor al m’n kinderen en kleinkinderen.” En dan trots: “Mijn jongste dochter kreeg ik op m’n 44ste. Ja, dat was zeker een verrassing, maar ik was er zo blij mee. Mijn man ook. Hij ging het aan iedereen vertellen.” Ze lacht bij de herinnering. Ik opper dat, gezien haar leeftijd, misschien iemand anders de kerk ook wel wil openmaken? “Daar ga ik gewoon mee door!” Ze staat op en zegt: “Ik moet nu echt gaan, ik heb toch gezegd, dat ik het druk heb?”

 

Leven is lef verschijnt 1x per maand en wordt geschreven in opdracht van:

  • Malderburch Welzijn ouderen gemeente Heumen, ma. t/m do. 9.00 tot 15.00, vr. 9.00 tot 13.00 uur (024) 357 05 70
  • Pantein Maasstaete Mook, donderdag 8.30 –14.30 uur (024) 6963733Tekst: Gerie van der Land-Zijderveld, Plasmolen. www.schrijverj-gerie.nl

 

  •                 Op genoemde tijden beantwoorden zij graag uw vragen.
Share Button

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *