GEWOON VOLHOUDEN (WEEK 5)

We dronken graag samen een glaasje. ’s Avonds, gezellig bij een spelletje rummikub. Maar rond haar negentigste jaar nam mijn moeder de beslissing: geen alcohol meer. “Stel je voor als ze me vinden en ik ruik naar drank.” We lachten samen om haar argument. “Welnee moeder, u gaat nog lang niet dood.”

“Kind, er is er maar één die dat beslist, maar of ik wel of geen alcohol drink, dat beslis ik zelf!” We rummikubten zonder alcohol en ook dan won zij de meeste spelletjes. En als ik bleef slapen, dronken we thee en thee en werd het ook altijd laat. “Nee hoor, zei ze dan, ik mis de alcohol niet.”

De daaropvolgende jaren volgde ze  mijn deelname aan de actie op de voet. En bij herhaling zei ik: “U hebt gelijk moeder, ik mis de alcohol ook niet, maar soms zijn er situaties dat ik wel graag een glaasje zou lusten.” “Niet aan toegeven. Gewoon volhouden. Die 40 dagen zijn zo om,” zei ze dan.

Op dag 30 van de actie, terwijl de zon schijnt en de vogels fluiten gebeurt waar zij bang voor is. Ze vinden haar.

Aan het einde van een dag vol schrik, droefheid en saamhorigheid zeg ik hardop tegen mezelf: “Dit is nou zo’n situatie, mama.” Bijna ging ik overstag, maar in mijn hoofd klinkt haar stem: “Niet aan toegeven. Gewoon volhouden.” www.ikpas.nl

Share Button

4 thoughts on “GEWOON VOLHOUDEN (WEEK 5)

  1. Lieve Gerie,
    Schrikken dat was het natuurlijk. Ik heb haar gekend als een heel vriendelijke en zeer positieve vrouw waar iedereen zichzelf bij kon zijn. Wat zullen jullie haar missen. Zij heeft een prachtig leven gehad met haar vier dochters die allemaal op hun eigen manier dol op haar waren. Ik wens jullie allemaal heel veel sterkte met dit grote verlies! Hartelijke groeten van Ria Jansen.

  2. Ik vind die 40 dagen zonder alcohol heel belangrijk en doe er graag aan mee. Snap wel dat de verleiding nu groot is!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *