Lang leve Plasmolen!

Marieke, welkom in Prachtig Plasmolen, parel in de Gemeente Mook & Middelaar

Kom Marieke, kom genieten van natuurgebied De Sint Jansberg in Plasmolen. De eeuwenoude berg kent veel verhalen. Laat ze u vertellen door een gids uit Plasmolen. Die vertellen enthousiast, laten u de mooiste plekken zien. De watermolen, de resten van Nederlands grootste villa ooit. Schitterende beken. Verrassende vergezichten. Of inzichten. De gidsen (ook vrouwen) kennen de geschiedenis en ook de natuur op hun duimpje, vertellen over het vliegend hert, wijzen u het nest van de buizerd en een eeuwenoude boom. Het stromend heldere water langs de Beekweg is helend. (Zeggen ze…) Bloeiende orchideeën. Fris groen mos. Verrassende doorkijkjes. Onlangs, tijdens een wandeling in de vroege morgen: “Sssttt. Kijk! Daar! Een hert.” Hert bleef roerloos staan. Zijn ogen volgden ons. Prevelde tegen z’n maatje: “Ssstt… Kijk! Daar! Een mens…” Nieuwsgierig volgden ze ons een tijdje. We fluisterden: “Mooi hè.” We waren verrukt.

Vandaag (14-4) komt de gouverneur van Limburg naar onze gemeente. Opent dan Huis Mook. Prachtig project. Terug in de geschiedenis om ons van de tijd van toen, nu meer bewust te maken en de gemeente Mook & Middelaar breder op de kaart te zetten.

Kom Marieke, kom. Kom lekkere koffie drinken bij restaurant De Plasmolense Hof. Als je wilt, krijg je daar cacaopoeder over de cappuccino en een plak huisgemaakte cake volgens moeders recept (en ook gemaakt door de moeder van eigenaresse Esseline.) Heerlijke vesperije hebben ze daar op zaterdag en zondag. Culinair genieten. De ontvangst is altijd gastvrij. En daar ook kunst kijken. Vier keer per jaar wisselt Esseline de regionale collectie. Bekende schilders waren hier in de jaren vijftig en zestig kind aan huis. Of u wandelt door naar Galerie De Vierde Demensie. Of langs de plas. Daar hangt een unieke collectie poëzie. PoëziePad Plasmolen, op de kaart gezet door de Stichting Jacques van Mourik.  Plasmolen, kunstgemeente lid van EuroArt, de Europese federatie van kunstenaarsdorpen. En komt u op 15 juni? Kom dan naar het groot kunstspektakel in de haven van Mook. Feest! Welkom!

Kom Marieke. Kom genieten, het nieuwe strandpaviljoen Dushi is leuk en relaxt. Het water van de plas, helder. Schoon. Lekker zwemen. Leuk decor voor zomerse en nazomers mode. Mooi strand. Laat je afdrijven op je luchtbed. Ontdek met de waterfiets. Maak een rit op de Solex. Huur een step. Kan allemaal via Dolfijn Mook.

Speeltuin, sporttoestellen. Stekelbaarsjes. Twee jachthavens, midgetgolfbaan, bowlen, lekker ijsje eten bij Clevers op het plein. Biertje bij De Malle Jan. Lekkere salade bij De Kombuis. Sta even stil bij het herinneringsmonument op de Witteweg. Vijf mensen uit onze gemeente die voor onze vrijheid hun leven gaven op 17 september 1944.

Bij De Pannenkoekenbakker lekkere pannenkoeken eten (het formaat van de pannenkoek wordt afgestemd aan uw wensen) en klimrekken voor kinderen en een kidscadeaushop. Bij Den Tol, andere pannenkoeken. ‘Net even anders.’ Maaike maaktut uit Middelaar maakt leuke cadeaus. Op het terras van De Boei, waan je je in verre buitenlandse streken, ook op de brug Witteweg. Prachtig. Aan de ene kant het kanaal en de andere kant de plas. Mooie plek voor mooie plaatjes. Soms knijp ik mezelf in de arm: “Hallo. Hier woon ik!!”

Plasmolen, ruim 300 inwoners. Kaarsje branden in de kapel O.L. Vrouwe Sterre der Zee.  Camping De Geuldert is de oudste camping van Nederland! De eerste dus! Camping Eldorado, direct langs het kanaal, sommige gasten komen er generatie na generatie. Tochtje met de huikar? Kan ook!

Plasmolen, parel in de gemeente Mook & Middelaar. Eten bij De Griek? De Chinees? Ook verrassend lekker eten en kunst kijken bij Van der Valk in Molenhoek, genieten van een high tea in romantische Jachtslot De Mookerheide. Lekkere dikke friet bij de Plataan in Mook. Ontdek het Spannende verhaal van Kiste Trui… Beleef de Maas, met de pont over naar Cuijk. Volg de spannende verhalen van Dirk Das bij Restaurant-Herberg ’t Zwaantje. Roep in echoput!

Plasmolen, het hele jaar door in beweging: In september Keramisto, de grootste Europese pottenbakkersmarkt op het terrein bij de Mooker plas. En wilt u blijven slapen Dat kan! Bij Van der Valk in Molenhoek, bij Herberg het Zwaantje, Jachtslot de Mookerheide en bij B&B Nummer zes, in Plasmolen of u huurt een huisje op een van de vakantieparken. Wandelen, fietsen. Alles kan!

Welkom! Plasmolen, gemeente Mook en Middelaar. Voor jong, jonger en oud(er). Kantoor VVV aan de Witteweg, wordt bemand door vrouwen. Vrijwilligers! Op de site van VVV en Gemeente Mook en Middelaar nog veel meer informatie.

Ha Marieke, we hebben elkaar een poosje gevolgd via Twitter. Plasmolen, ook het bruisend hart van zakelijk netwerkdiner Vrouwentafel Plasmolen. ‘k Lees net magazine VROUW, thuis in Volendam en je oproep voor ‘mijn zomer in Nederland,’ Kom. Welkom in Prachtig Plasmolen! U kunt er zomaar een hele VROUW mee vullen.

Hartelijke groet uit Plasmolen,

Gerie van der Land-Zijderveld

Share Button

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *