Derde week zonder alcohol

Op de thee.

“Ruim jij beneden de boel nog op!?” De moeder zegt het vriendelijk, doch dwingend. Haar zestienjarige dochter kijkt beteuterd; wil er gezellig bij blijven.  Er volgt wat heen en weer gepuber en ik vraag wat er beneden, dat is de kelder, te doen is.

“Ik moet kots opruimen.”

“Ajakkes!!”

“Gisteren had ik hier een feestje en toen heeft Kees, een jongen van school, gekotst. Hij probeerde het wel netjes te doen.” Ze lacht: “In-de-bak-met-chips! Maar er ging toch van alles naast.”

“Was er drank dan?”

“ O ja! Het is echt heel lullig hoor Gerie als er geen drank is. Ik mocht van mama maar twee flessen. Dat is echt weinig. Maar de meesten hadden zelf drank bij zich. Kees was trouwens al half lam toen hij binnenkwam. Die had thuis al gedronken.”

“Hoe oud is die Kees dan?”

“Véértien!?” zeg ik min of meer bestraffend tegen de moeder.

“Moet ik ze fouilleren als ze hier binnenkomen!? Jeetje zeg, sinds jij meedoet met die actie let je op iedere druppel!”

Ja, nu ik zelf geen alcohol drink zie ik om me heen hoe vaak we ‘zomaar’ klinken met de glazen. Het maakt me er ook bewust van, dat ouders, grootouders (en ik tot start actie ook) vrolijk doordrinken in het bijzijn van kinderen en jonge mensen. Mijn goede voornemen is, om na de actie, daar meer op te gaan letten. Maar eerst moet ik die 40 dagen zien te halen. Tot nog toe gaat het prima!

www.ikpas.nl  www.40dagenzonderalcohol.com.

 

Share Button

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *