Leven is lef

Heb het lef om kritisch te blijven kijken naar je alcoholgebruik

Telefoon. Leuk! In opdracht van weekblad Margriet word ik benaderd door mevrouw Nicole Gommers. In Margriet verschijnt van haar hand, medio augustus, een artikel over drankbeperking. Ze heeft mijn columns over 40 Dagen zonder alcohol, die ook in deze krant hebben gestaan, gelezen op de landelijke site van www.ikpas.nl. Naar aanleiding daarvan nodigt ze mij uit om als ‘deskundige’ mijn verhaal te doen. “Hoe is het u, als senior (…) bevallen, die 40 dagen zonder alcohol?”

Senior. Dat ben je vanaf je 55ste. Voor het Trimbos instituut, www.trimbos.nl een serieuze doelgroep wat betreft alcoholpreventie.

40 Dagen zonder alcohol. Dat was geen enkel probleem. Ik taalde er niet naar. Op dag 41 ging de kurk uit de fles.  Om dan niet terug te vallen in de ingeslopen en in gesleten gewoonten van veertig dagen daarvoor, en dat al bijna twee jaar, is best lastig. Die pensionadowijntjes om vijf uur, zijn zó gezellig… Maar, de actie heeft mij bewuster gemaakt! Als ik de derde wil inschenken zegt een stemmetje in mijn hoofd dat ik dat niet moet doen. Wat overigens niet wil zeggen, dat ik altijd naar dat stemmetje luister. Volgens het Trimbos instituut, zou dat stemmetje na glas één al moeten reclameren, want dat is voor vrouwen per dag de limit. Het waarom is door wetenschappelijk onderzoek inmiddels zo helder! Op dag 41 echter, toostte ik op een goede reis, werd bij de lunch een wijntje geschonken, was er rond vijf uur happy hour en bij het diner zei ik ook geen nee…Tel maar op!

Het is maandagavond. Ik zit aan tafel met een groep aardige veertigers. Ze zeggen de problematiek niet te (her)kennen…  “Het valt wel mee, toch?”  Na afloop van de vergadering drinken we nog wat. “Gezellig.” De vrouwen nog een kop thee. De mannen twee flessen bier. “Nog een?” “Dat mag niet van Gerie.” Kijk, dat is dan weer wat de actie doet, geeft in ieder geval discussie. Die gaat niet over hun eigen drinkerij, die doen ze, net als ik, en nog veel meer mensen in mijn omgeving, af met: “die paar glazen.” Hun zorg is vooral of zij het aan hun puberkinderen kunnen verkopen dat die tot hun achttiende geen alcohol drinken. Ook over: “Hoe slecht is het nou eigenlijk? Wij zijn er toch ook groot mee geworden.” Ze zijn het er over eens… Het gaat hen niet lukken om hun kinderen tot hun 18de alcoholvrij te houden…

Rubriek Leven is Lef maakt senioren en iedereen die dit lezen wil, attent op zaken die ertoe doen. Voor je het weet val je in een categorie waar het Trimbos instituut uit Utrecht zich zorgen om maakt. Hallo lezers, dat willen we niet. Toch? 

Leven is lef verschijnt 1x per maand in Regiodiek en Groesbeeks Weekblad en wordt geschreven in opdracht van:

  • Malderburch Welzijn ouderen gemeente Heumen, ma. t/m do. 9.00 tot 15.00, vr. 9.00 tot 13.00 uur (024) 357 05 70
  • Pantein Maasstaete Mook, dinsdag van 08.30-16.30 uur. (024) 6963733 
  •  Op genoemde tijden beantwoorden zij graag uw vragen. Ook als u vragen hebt over alcoholgebruik.
Share Button

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *